Klasyczne sajgonki
Przepis na klasyczne sajgonki naturalnie bezglutenowe do przygotowania w domu. Przekąska z sosem słodko- pikantnym.
Przepis na około 30 sztuk:
3 opakowania papieru ryżowego
2 średnie cebule
1 marchewka
1 ząbek czosnku
500 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki)
½ łyżeczki suszonej natki pietruszki
100 g makaronu ryżowego z ryżu brązowego
8 grzybków mun
2 jajka
2 łyżki oliwy
olej do smażenia
ew. sos sojowy ( jednak większość sosów tego typu zawiera gluten)
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, startą na grubych oczkach marchewkę, czosnek i podsmażamy przez 2 minutki. Następnie dodajemy mięso i pietruszkę, cały czas mieszamy, aż będzie obsmażone (będzie w kolorze szarym).
W tym czasie możemy przygotować makaron, który zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut pod przykryciem, gdy makaron będzie gotowy odcedzamy go, osuszamy i siekamy. Podobnie postępujemy z grzybkami mun. Zarówno makaron, grzybki oraz jajka dodajemy do przestudzonej masy mięsnej, mieszamy do równomiernego połączenia się składników.
Papier ryżowy wkładamy na kilka sekund do ciepłej wody i przekładamy go na deskę. Nakładamy na niego po łyżce farszu, zawijamy papier ryżowy dociskając nadzienie, następnie składamy boki naleśnika do środka i zwijamy dość ciasno w rulonik (podobnie zwija się krokiety). Smażymy na patelni lub w woku na złocisty kolor.
Sos słodko – pikantny:
3 łyżeczki cukru pudru
50 ml octu (najlepiej ryżowego)
2 łyżki wody
2 papryczki chili
1 czosnek
½ małej cebulki
odrobina świeżego imbiru
2 łyżki soku z limonki
Mieszamy cukier, wodę i ocet w małym rondelku i na małym ogniu doprowadzamy mieszaninę do wrzenia, ciągle mieszając do zgęstnienia. Na koniec dodajemy pozostałe składniki i jeszcze 2 minutki gotujemy. Uwaga – ocet paruje dość intensywnie więc nie polecam nachylać się nad gotującym się sosem. Sos lekko studzimy.
Zostaw komentarz