Klasyczne sajgonki

Przepis na klasyczne sajgonki naturalnie bezglutenowe do przygotowania w domu. Przekąska z sosem słodko- pikantnym.

klasyczne-sajgonki

Przepis na około 30 sztuk:

3 opakowania papieru ryżowego

2 średnie cebule

1 marchewka

1 ząbek czosnku

500 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki)

½ łyżeczki suszonej natki pietruszki

100 g makaronu ryżowego z ryżu brązowego

8 grzybków mun

2 jajka

2 łyżki oliwy

olej do smażenia

ew. sos sojowy ( jednak większość sosów tego typu zawiera gluten)

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, startą na grubych oczkach marchewkę, czosnek i podsmażamy przez 2 minutki. Następnie dodajemy mięso i pietruszkę, cały czas mieszamy, aż będzie obsmażone (będzie w kolorze szarym).

W tym czasie możemy przygotować makaron, który zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut pod przykryciem, gdy makaron będzie gotowy odcedzamy go, osuszamy i siekamy. Podobnie postępujemy z grzybkami mun. Zarówno makaron, grzybki oraz jajka dodajemy do przestudzonej masy mięsnej, mieszamy do równomiernego połączenia się składników.

Papier ryżowy wkładamy na kilka sekund do ciepłej wody i przekładamy go na deskę. Nakładamy na niego po łyżce farszu,  zawijamy papier ryżowy dociskając nadzienie, następnie składamy boki naleśnika do środka i zwijamy dość ciasno w rulonik (podobnie zwija się krokiety). Smażymy na patelni lub w woku na złocisty kolor.

Sos słodko – pikantny:

3 łyżeczki cukru pudru

50 ml octu (najlepiej ryżowego)

2 łyżki wody

2 papryczki chili

1 czosnek

½ małej cebulki

odrobina świeżego imbiru

2 łyżki soku z limonki

Mieszamy cukier, wodę i ocet w małym rondelku i na  małym ogniu doprowadzamy mieszaninę do wrzenia, ciągle mieszając do zgęstnienia. Na koniec dodajemy pozostałe składniki i jeszcze 2 minutki gotujemy. Uwaga – ocet paruje dość intensywnie więc nie polecam nachylać się nad gotującym się sosem. Sos lekko studzimy.

klasyczne-sajgonki1

Udostępnij: