Knedle z truskawkami

Tradycyjne knedle, jak u mamy! Przygotowuje się je naprawdę prosto, wystarczy ugotować ziemniaki, zagnieść i wymieszać z mąką i jajkami.

knedle2

Ah te truskawki! Wiedzieliście że współczesne truskawki nie są naturalnym wytworem przyrody, zostały stworzone przez połączenie dwóch rodzajów poziomek. Dzięki czemu nie tylko wyśmienicie smakują ale również mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. 

Składniki:

500 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej żółtych)

300 g mąki ( u mnie bezglutenowa)

2 jajka

szczypta soli i cukru

400 g truskawek

Truskawki myjemy. Chłodne ziemniaki ugniatamy, przepuszczamy przez praskę lub miksujemy za pomocą robota na puree (tak jak na zdjęciu). Do miski wsypujemy mąkę z solą i cukrem, dodajemy jajka oraz ziemniaki. Ugniatamy do powstania jednolitego ciasta, jeśli ciasto bedzię się zbyt kleić dodajemy więcej mąki (wszystko zależy od rodzaju ziemniaków).

knedle1

W większym garnku gotujemy wodę z solą. Z kawałka ciasta formujemy wałek, odcinamy po kawałku formujemy na ręce kulkę do której wkładamy po jednej truskawce (jeśli są większe najlepiej przeciąć je na pół). Knedle wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy około 5 minut. Lekko studzimy, podajemy z śmietanką lub masłem z bułką tartą.

Smacznego!

knedle3

Udostępnij: