Czekolada z oleju kokosowego bez cukru i mleka? Jest to możliwe! Czekolada domowej roboty z kokosem a’la bounty.

 

kokosowe-czekoladki11

 

Składniki na blat o wymiarach 15 na 22 cm:

200 g wiórków kokosowych (niesłodzonych najlepiej własnoręcznie robione)

1 łyżka agawy lub 7 kropli stewii

1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

1/3 szklanki śmietanki 30 % (opcjonalnie, ja zastąpiłam mlekiem)

½ szklanki oleju kokosowego

2 łyżki agawy

70 g ciemnego kakao

wiórki kokosowe do posypania blatu czekoladowego

 kokosowe-czekoladki2

Olej kokosowy rozpuszczamy w garnuszku na średnim ogniu, dodajemy ekstrakt z agawy oraz kakao, mieszamy do całkowitego połączenia się masy czekoladowej.  Odlewamy do miseczki połowę czekolady. Do pozostałej w garnuszku czekolady dodajemy mleko, wiórki kokosowe oraz ekstrakt migdałowy. Podgrzewamy przez 5 minut, cały czas mieszając.

Przygotowujemy pojemnik na czekoladki, najlepiej prostokątny. Wykładamy go folią przeźroczystą, staramy się aby nie było zagięć. Do pojemnika nakładamy masę kokosową i równomiernie rozprowadzamy. Następnie od razu wylewamy pozostałą masę czekoladową (powinna się równo rozprowadzić). Kokos do dekoracji możemy zmielić w młynku do kawy i posypać blat czekoladowy.

Czekoladki chłodzimy minimum 2 godziny. Kroimy na równe kwadraciki, możemy je przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej nawet do tygodnia.

kokosowe-czekoladki4

Udostępnij: