Kokosowe czekoladki
Czekolada z oleju kokosowego bez cukru i mleka? Jest to możliwe! Czekolada domowej roboty z kokosem a’la bounty.
Składniki na blat o wymiarach 15 na 22 cm:
200 g wiórków kokosowych (niesłodzonych najlepiej własnoręcznie robione)
1 łyżka agawy lub 7 kropli stewii
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
1/3 szklanki śmietanki 30 % (opcjonalnie, ja zastąpiłam mlekiem)
½ szklanki oleju kokosowego
2 łyżki agawy
70 g ciemnego kakao
wiórki kokosowe do posypania blatu czekoladowego
Olej kokosowy rozpuszczamy w garnuszku na średnim ogniu, dodajemy ekstrakt z agawy oraz kakao, mieszamy do całkowitego połączenia się masy czekoladowej. Odlewamy do miseczki połowę czekolady. Do pozostałej w garnuszku czekolady dodajemy mleko, wiórki kokosowe oraz ekstrakt migdałowy. Podgrzewamy przez 5 minut, cały czas mieszając.
Przygotowujemy pojemnik na czekoladki, najlepiej prostokątny. Wykładamy go folią przeźroczystą, staramy się aby nie było zagięć. Do pojemnika nakładamy masę kokosową i równomiernie rozprowadzamy. Następnie od razu wylewamy pozostałą masę czekoladową (powinna się równo rozprowadzić). Kokos do dekoracji możemy zmielić w młynku do kawy i posypać blat czekoladowy.
Czekoladki chłodzimy minimum 2 godziny. Kroimy na równe kwadraciki, możemy je przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej nawet do tygodnia.
Zostaw komentarz