Kokosowe kuleczki
Chrupiące ciasteczka kokosowe z kawałkami czekolady. Bezglutenowe, opcjonalnie bez mleczne, gotowe z kwadrans.
Składniki na około 25 sztuk:
120 g masła lub oleju kokosowego
½ szklanki cukru trzcinowego
4 jajka
½ szklanki mąki kokosowej
3/4 szklanki kawałków czekolady (chocolate chips)
½ szklanki wiórków kokosowych
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wsypujemy mąkę kokosową, cukier, jajka oraz masło lub olej – szybko zagniatamy. Dodajemy czekoladę oraz wiórki, jeszcze raz mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Z ciasta formujemy jednakowe kuleczki, które układamy na blaszce w niewielkich odstępach. Ciastka pieczemy maksymalnie 10 minut do zarumienienia, studzimy na kratce.
English version
Coconut cakes
Cripsy coconut cakes with chocolate chips. Gluten free, ready in 15 minutes.
Ingredients for 25 pieces:
120 g butter or coconut oil
1/2 cup brown sugar
4 eggs
1/2 cup coconut flour
3/4 cup chocolate chips (gluten free)
1/2 cup grated coconut
All ingredients should be at room temperature. In a bowl add flour, sugar, eggs and butter or coconut oil – quickly knead. Add the chocolate chips and grated coconut, mix.
Put baking paper on the form. Preheat oven to 180 degrees C (350 F). From the dough form balls and put on a baking tray in a small spaces between. Bake cookies 10 minutes until golden brown, cool them.
Zostaw komentarz