Kokosowe kuleczki

Chrupiące ciasteczka kokosowe z kawałkami czekolady. Bezglutenowe, opcjonalnie bez mleczne, gotowe z kwadrans.

kokosowe-kuleczki1

Składniki na około 25 sztuk:

120 g masła lub oleju kokosowego

½ szklanki cukru trzcinowego

4 jajka

½ szklanki mąki kokosowej

3/4 szklanki kawałków czekolady (chocolate chips)

½ szklanki wiórków kokosowych

kokosowe-kuleczki2

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wsypujemy mąkę kokosową, cukier, jajka oraz masło lub olej – szybko zagniatamy. Dodajemy czekoladę oraz wiórki, jeszcze raz mieszamy.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Z ciasta formujemy jednakowe kuleczki, które układamy na blaszce w niewielkich odstępach. Ciastka pieczemy maksymalnie 10 minut do zarumienienia, studzimy na kratce.

kokosowe-kuleczki4

English version

Coconut cakes

Cripsy coconut cakes with chocolate chips. Gluten free, ready in 15 minutes.

Ingredients for 25 pieces:

120 g butter or coconut oil

1/2 cup brown sugar

4 eggs

1/2 cup coconut flour

3/4 cup chocolate chips (gluten free)

1/2 cup grated coconut

All ingredients should be at room temperature. In a bowl add flour, sugar, eggs and butter or coconut oil – quickly knead. Add the chocolate chips and grated coconut, mix.

Put baking paper on the form. Preheat oven to 180 degrees C (350 F). From the dough form balls and put on a baking tray in a small spaces between. Bake cookies 10 minutes until golden brown, cool them.

Udostępnij: