Kokosowe muffinki
Ekstremalnie kokosowe muffiny z kaszą jaglaną. Babeczki z chrupiącą posypką kokosową na wierzchu i prosem wewnątrz.
Ciasto przygotowujemy w jednym naczyniu i nie zajmuje nam to więcej niż kwadrans.
Składniki na 10 muffinków:
110 ml oleju kokosowego (ew. olej rzepakowy)
240 ml mleka kokosowego (ew. każde inne mleko)
6 łyżek cukru trzcinowego
2 jajka
180 g mąki (bezglutenowa BMM przepis tutaj)
60 g mąki jaglanej (z kaszy jaglanej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70 g surowej kaszy jaglanej
50 g wiórków kokosowych
szczypta soli
– wszystkie składniki powinny być bezglutenowe –
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do 190 stopni C oraz przygotowania foremki na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami. Jeśli używamy oleju kokosowego musimy go przed użyciem delikatnie rozpuścić, możemy to zrobić za pomocą mikrofalówki lub w garnuszku na kuchence.
W pierwszej kolejności w misce mieszamy mleko z cukrem i jajkami do połączenia się składników. Następnie dodajemy przesiane mąki (polecam kasze jaglaną mielić na bieżąco np. w młynku do kawy) z proszkiem do pieczenia i solą. Kolejny raz mieszamy do powstania jednolitej masy. Na końcu dodajemy surową kaszę jaglaną oraz odrobinę wiórków kokosowych, delikatnie mieszamy.
Tak przygotowaną masą napełniamy foremki do ¾ wysokości. Przed włożeniem do piekarnika wierzch każdego muffinka obficie obsypujemy kokosem. Babeczki pieczemy przez 20 minut, aż do suchego patyczka. Babeczki możemy podawać zarówno na zimno jak i ciepło, bezpośrednio po upieczemy.
Tak przygotowane muffinki długo zachowują świeżość. Możemy je przechowywać do 3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej.
Zostaw komentarz