Ekstremalnie kokosowe muffiny z kaszą jaglaną. Babeczki z chrupiącą posypką kokosową na wierzchu i prosem wewnątrz.

Ciasto przygotowujemy w jednym naczyniu i nie zajmuje nam to więcej niż kwadrans.

kokosowe-muffinki

Składniki na 10 muffinków:

110 ml oleju kokosowego (ew. olej rzepakowy)

240 ml mleka kokosowego (ew. każde inne mleko)

6 łyżek cukru trzcinowego

2 jajka

180 g mąki (bezglutenowa BMM przepis tutaj)

60 g mąki jaglanej (z kaszy jaglanej)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

70 g surowej kaszy jaglanej

50 g wiórków kokosowych

szczypta soli

– wszystkie składniki powinny być bezglutenowe –

Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do 190 stopni C oraz przygotowania foremki na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami. Jeśli używamy oleju kokosowego musimy go przed użyciem delikatnie rozpuścić, możemy to zrobić za pomocą mikrofalówki lub w garnuszku na kuchence.

W pierwszej kolejności w misce mieszamy mleko z cukrem i jajkami do połączenia się składników. Następnie dodajemy przesiane mąki (polecam kasze jaglaną mielić na bieżąco np. w młynku do kawy) z proszkiem do pieczenia i solą. Kolejny raz mieszamy do powstania jednolitej masy. Na końcu dodajemy surową kaszę jaglaną oraz odrobinę wiórków kokosowych, delikatnie mieszamy.

Tak przygotowaną masą napełniamy foremki do ¾ wysokości. Przed włożeniem do piekarnika wierzch każdego muffinka obficie obsypujemy kokosem. Babeczki pieczemy przez 20 minut, aż do suchego patyczka. Babeczki możemy podawać zarówno na zimno jak i ciepło, bezpośrednio po upieczemy.

Tak przygotowane muffinki długo zachowują świeżość. Możemy je przechowywać do 3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej.

kokosowe-muffinki1

kokosowe-muffinki2

 kokosowe-muffinki3

Udostępnij: