Kokosowo-bananowe ciastka
Ciasteczka z mąki kokosowej z bananami oraz czekoladą. Idealne dla alergików – bez laktozy, glutenu oraz cukru.
Składniki na około 30 sztuk:
1 szklanka mąki kokosowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej (bezglutenowej)
4 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżki miodu lub syropu z agawy
½ szklanki roztopionego oleju kokosowego
2 banany
¾ szklanki groszków czekoladowych*
*można użyć pokruszonej gorzkiej czekolady (bez laktozy)
Banany rozdrabniamy na papkę widelcem, dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy, syrop z agawy oraz roztopiony olej kokosowy. Mieszamy, następnie dosypujemy mąkę kokosową oraz sodę, na końcu dodajemy groszki czekoladowe.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C (350F). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy kuleczki ręcznie lub za pomocą małej gałkownicy. Ciasteczka ustawiamy w niewielkiej odległości od siebie, podrosną niewiele. Ciastka pieczemy około 13 minut. Możemy je przechowywać do tygodnia.
English version
Cookies with coconut flour, bananas and chocolate. Ideal for allergy sufferers – no lactose, gluten and sugar.
Ingredients for about 30 cookies:
1 cup coconut flour
1 tsp baking soda (gluten free)
4 eggs
2 tsp vanilla extract
2 tbsp agave syrup or honey
½ cup melted coconut oil
2 mashed bananas
¾ cup chocolate peas*
*use crushed dark chocolate (without lactose)
In a bowl beat eggs then add sugar, bananas, extract, agave syrup and coconut oil. Mix together. Then add coconut flour and baking soda. At the end add chocolate.
Preheat oven to 350 F (175C). Form balls with your hands or use a cookie dropper. For best results bake them on parchment paper. Bake for 13 minutes until golden- brown.
Store in box to a week.
Enjoy!
Zostaw komentarz