Kokosowo – czekoladowe ciasto

Pyszne bezglutenowe ciasto z mąki kokosowej oraz kakao. Ciasto kokosowe połączone z jogurtową masą oraz truskawkami.

kokosowo-czekoladowe-ciasto2

Składniki na mniejszą tortownicę lub formę z kominem:

45 g (3 łyżki) mąki kokosowej

30g (2 łyżki) niesłodzonego bezglutenowego kakao

4 jajka

½ łyżeczki cynamonu

2 łyżki syropu z agawy (ewentualnie miodu lub cukru)

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 ½ łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jogurtowa:

½ szklanki jogurtu greckiego lub naturalnego

50 g gorzkiej czekolady

1 łyżka miodu

Dodatkowo:

100 g truskawek

kokosowo-czekoladowe-ciasto5

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiać . Białka ubić na sztywno. W tym czasie włączyć piekarnik na 160 stopni C. Formę wysmarować tłuszczem i posypać delikatnie mąką kokosową (w prostej tortownicy można użyć papieru do pieczenia).

Mąkę z kakao wymieszać z żółtkami, ekstraktem, cynamonem oraz syropem z agawy. Na końcu dodać białka – delikatnie pomieszać. Ciasto przełożyć do formy, piec około 15-20 minut.

W tym czasie pokroić truskawki na paseczki i ułożyć je na papierze do pieczenia. Przygotować masę, czekoladę z miodem roztopić w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu zostawić do przestudzenia, a następnie mieszać z jogurtem.

Po wyjęciu ciasta włożyć do piekarnika truskawki – suszyć około 40 minut (piekarnik ustawiamy na 60 stopni C).

Na końcu ciasto dekorujemy masą oraz truskawkami.

Smacznego!

kokosowo-czekoladowe-ciasto3

English version

Delicious gluten-free cake with coconut flour and cocoa. Coconut cake combined with yogurt and straw

Ingredients for a smaller cake tin or form the chimney:

45 g (3 tbsp) of coconut flour

30g (2 tbsp) unsweetened cocoa gluten-free

4 eggs

½ teaspoon cinnamon

2 tablespoons agave syrup (or honey or sugar)

1 teaspoon vanilla extract

1 ½ teaspoon baking powder

Cream Yogurt:

½ cup Greek yogurt or natural

50 grams of dark chocolate

1 tablespoon honey

In addition:

100 g of strawberry

All ingredients should be at room temperature. Separate the egg white from the yolk. Flour, baking powder and cocoa sift. Whip egg white to stiff. During this time, turn the oven to 160 degrees C (320F). Grease the form of fat and sprinkle with coconut flour (in a straight spring form pan, you can use baking paper).

Flour with cocoa mix with egg yolks, extract, cinnamon and agave syrup. At the end, add egg white – lightly mix. Put dough into the mold, bake about 15-20 minutes.

At the time, strawberries, cut into strips and put on baking paper. Prepare the cream, chocolate and honey melt the water bath. After reconstitution, allowed to cool, and then mixed with yoghurt.

After removing the dough, put in the oven strawberries – we dry them for about 40 minutes (oven set at 60 degrees C – 140 F).

Decorate cake with cream and strawberries.

Bon Appetit!

Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.