Kolorowe ziemniaczki
Fantazyjne ziemniaczki przypominające praliny, można w nich wykorzystać nieudane ciasto lub zeschnięte ciasteczka.
Przepis na 20 sztuk:
- 1 babka zakalec lub 2 paczki herbatników
- 2 łyżki kakao niesłodzonego
- 3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
- garść rodzynek
- garść orzechów (pekany, laskowe, ziemne, włoskie)
- garść wiórków kokosowych
- 1/2 kostki masła (stopione)
- kilka kropel ekstraktu z migdałów (opcjonalnie)
- posypki bezglutenowe do dekoracji
Na wstępie kruszymy nasze ciasto (babka/ herbatniki). Natomiast bakalie siekamy, możemy użyć do tego blendera lub młynka do kawy. Pokruszone ciasto mieszamy na jednolitą masę z masłem, następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie ugniatamy.
Z gotowej masy formujemy symetryczne kuleczki, które następnie obtaczamy w kolorowych posypkach, przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakują po kilku godzinach w lodówce.
Zostaw komentarz