Lekki śmietankowy tort bezglutenowy – dla specjalnych małych gości 😉 Wypiek skrywający kolorowe wnętrze z owocami.

kolorowy-tort1

Składniki na standardową tortownicę:

Biszkopt I

4 jajka

½ szklanki cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2/3 szklanki mąki (bezglutenowej BMM przepis tutaj lub 70 g mąki kukurydzianej i 30 g mąki ziemniaczanej)

Biszkopt II

4 jajka

½ szklanki cukru

1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego

2/3 szklanki mąki (bezglutenowej BMM przepis tutaj lub 70 g mąki kukurydzianej i 30 g mąki ziemniaczanej)

odrobina zielonego barwnika spożywczego

Biszkopty pieczemy oddzielnie, według instrukcji: Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier – ubijamy do momentu, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia.

Do ubitych białek dodajemy żółtka, mieszamy delikatnie. Mąki przesiewamy, dodajemy do masy wraz z ekstraktem i barwnikiem, mieszamy. Przelewamy do formy.

Biszkopt pieczemy około 20 – 22 minuty do suchego patyczka. Studzimy w formie, boki oddzielamy od formy dopiero po wystudzeniu.

Wystudzone biszkopty przecinamy na dwa blaty.

Masa śmietankowa I

1 szklanka (250 ml) śmietanki 30%

1 łyżka cukru pudru

2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 3 łyżkach ciepłej wody

1 kiwi

1 brzoskwinia

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem. Owoce obieramy (usuwamy pestkę z brzoskwini), tniemy na plasterki). Do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną żelatynę (możemy ją podgrzać w mikrofalówce jeśli nie chce się rozpuścić – jednak nie należy doprowadzić do wrzenia, ponieważ żelatyna straci swoje właściwości).

Rozpoczynamy przekładanie tortu : układamy pierwszy blat (jasny) smarujemy go delikatnie masą śmietankową, układamy połowę brzoskwini), nakładamy drugi blat (zielony) – odrobinę masy oraz wszystkie plasterki kiwi, kolejny blat (jasny) odrobina masy oraz pozostałe kawałki brzoskwini, całość przykrywamy ostatnim (zielonym) blatem. Tort wkładamy do lodówki, chłodzimy.

Masa śmietankowa II

250 g  serka mascarpone

3/4 (180 ml) śmietanki kremówki 30%

2 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubijamy na sztywno, oddzielnie mieszamy serek z cukrem pudrem, dodajemy do serka, mieszamy delikatnie za pomocą szpatułki.

Prawie całą masę nakładamy na boki oraz wierzch tortu, wyrównujemy. Boki można udekorować za pomocą drugiej strony łyżeczki (powstaną nieregularne rowki). Resztę masy nakładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch tortu. Dodatkowo można udekorować tort owocami, posypkami lub kolorowym cukrem.

Przed podaniem schłodzić w lodówce (minimum 2 godziny).

Smacznego!

kolorowy-tort

English version

Cream gluten free cake for a special little guests.

Ingredients for standard round baking pan:

Cake I

4 eggs

½ cup sugar

1 tsp vanilla extract

2/3 cup flour (gluten free BMM – recipe here or 70 g of corn flour and 30 g of potato flour)

Cake II

4 eggs

½ cup flour

1 tsp vanilla extract

2/3 cup flour (gluten free BMM – recipe here or 70 g of corn flour and 30 g of potato flour)

a little bit of green food coloring

Bake cake separately, according to the instructions: Separate the whites from the yolks.  Whip whites on stiff, add sugar – cream should be thick and shiny.

Preheat the oven to 320F (160C). The bottom of baking pan lined with baking paper.

Add to cream yolks, mix. Sift flour, add to dough with extract (and food coloring). Put into pan.

Bake about 20 – 22 minutes to dry stick. Cool it in pan. Cooled cakes cut into two tops.

Cream I

1 cup (250 ml) cream

1 tbsp icing sugar

2 tsp gelatin dissolved in 3 tbsp hot water

1 kiwi

1 peach

Whip cream with sugar to stiff. Peel fruits (remove the pit), cut into slices. Add to cream gelatin.

Put on first top (bright) a little bit of cream and half of pear, put second top (green) – put cream and kiwi, next top (bright), cream and half of pear, than put last top (green). Put the cake in the fridge.

Cream II

1 cup (250 g) mascarpone

¾ cup (180 ml) cream

2 tbsp icing sugar

Whip cream to stiff, separately mix mascarpone with sugar, add to cream and mix gently with a spatula.

Almost the entire cream put into sides and top of the cake. The sides can be decorated using the teaspoon – irregular grooves. The rest of the cream put into pipping bag and decorate top of the cake. You can decorate the cake with fruit, sprinkles or colored sugar.

Before serving, cool in the refrigerator at least 2 hours.

Enjoy!

kolorowy-tort3

kolorowy-tort2

Udostępnij: