Kotleciki z ciecierzycą

Pożywne wegańskie kotleciki z ciecierzycą, cukinią oraz quinoa. Pyszne danie główne lub przekąska na każdą porę dnia. 

kotleciki-z-ciecierzyca

Składniki na 20 kotlecików:

1 ½ szklanki startej i osuszonej cukinii

1 ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy

1 szklanka ugotowanej quinoa (komosy ryżowej)

3 ząbki czosnku

3 łyżki ziaren sezamu

2 łyżki zmielonego siemię lnianego

½ szklanki pestek słonecznika

1 łyżeczka soli

½ łyżeczka pieprzu

½ łyżeczki słodkiej papryki

Ciecierzycę, czosnek oraz ½ szklanki cukinii wrzucamy do blendera, miksujemy niezbyt dokładnie. Pozostałe składniki  wsypujemy do miski, dodajemy zmiksowaną masę – mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Z masy formujemy kotleciki (staramy się je ścisnąć aby były zwarte). Układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy około 20 – 25 minut, aż zaczną brązowieć. Kotleciki można jeść na ciepło lub zimno.

! Kotleciki można po uformowaniu mrozić, potem wystarczy je tylko odmrozić i upiec.

Smacznego!

kotleciki-z-ciecierzyca2

English version

Nutritious vegan burgers with chickpeas, zucchini and quinoa.

Ingredients for 20 burgers:

1 ½ cup grated zucchini

1 ½ cup cooked chickpeas

1 cup cooked quinoa

3 gloves garlic

3 tbsp sesame seeds

2 tbsp ground flaxseed

½ cup sunflowers seeds

1 tsp Himalayan salt

½ tsp pepper

½ tsp sweet paprika

Chickpeas, garlic and ½ cup zucchini put into the blender. Mix together. Put all ingredients into bowl, mix together.

Preheat the oven to 350 F (175C). Lined baking pan with baking paper.

Forming burgers and put into baking paper. Bake about 20 – 25 minutes until they start to brown. Burgers can be eaten warm or cold.

(Burgers can be after the forming freeze, than you only need to defreeze and bake)

Enjoy!

Udostępnij: