Kotleciki z ciecierzycą
Pożywne wegańskie kotleciki z ciecierzycą, cukinią oraz quinoa. Pyszne danie główne lub przekąska na każdą porę dnia.
Składniki na 20 kotlecików:
1 ½ szklanki startej i osuszonej cukinii
1 ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy
1 szklanka ugotowanej quinoa (komosy ryżowej)
3 ząbki czosnku
3 łyżki ziaren sezamu
2 łyżki zmielonego siemię lnianego
½ szklanki pestek słonecznika
1 łyżeczka soli
½ łyżeczka pieprzu
½ łyżeczki słodkiej papryki
Ciecierzycę, czosnek oraz ½ szklanki cukinii wrzucamy do blendera, miksujemy niezbyt dokładnie. Pozostałe składniki wsypujemy do miski, dodajemy zmiksowaną masę – mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Z masy formujemy kotleciki (staramy się je ścisnąć aby były zwarte). Układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy około 20 – 25 minut, aż zaczną brązowieć. Kotleciki można jeść na ciepło lub zimno.
! Kotleciki można po uformowaniu mrozić, potem wystarczy je tylko odmrozić i upiec.
Smacznego!
English version
Nutritious vegan burgers with chickpeas, zucchini and quinoa.
Ingredients for 20 burgers:
1 ½ cup grated zucchini
1 ½ cup cooked chickpeas
1 cup cooked quinoa
3 gloves garlic
3 tbsp sesame seeds
2 tbsp ground flaxseed
½ cup sunflowers seeds
1 tsp Himalayan salt
½ tsp pepper
½ tsp sweet paprika
Chickpeas, garlic and ½ cup zucchini put into the blender. Mix together. Put all ingredients into bowl, mix together.
Preheat the oven to 350 F (175C). Lined baking pan with baking paper.
Forming burgers and put into baking paper. Bake about 20 – 25 minutes until they start to brown. Burgers can be eaten warm or cold.
(Burgers can be after the forming freeze, than you only need to defreeze and bake)
Enjoy!
Zostaw komentarz