Krążki cebulowe
Chrupiące i pełne smaku cebulowe krążki w aromatycznej panierce. Pieczone w piekarniku są znacznie mniej kaloryczne od smażonych.
Składniki na 5 porcji:
3 duże cebule
2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
½ szklanki mąki kukurydzianej (może być też kaszka kukurydziana)
½ szklanki mąki bezglutenowej np. ryżowej ( u mnie BMM)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka czosnku suszonego
1 łyżeczka lnu mielonego
½ łyżeczka oregano
½ łyżeczki sol
szczypta pieprzu
Cebulę obieramy i kroimy dość szerokie krążki. Każdy krążek starannie oddzielamy. Maślankę wlewamy do większej miski i wkładamy do niej krążki cebulowe, mieszamy i odkładamy w chłodne miejsce na minimm 1 godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celcjusza. Dużą, płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę kukurydzianą mieszamy z przyprawami. Krążki cebulowe wyjmujemy z maślanki na talerz, natomiast do maślanki dodajemy mąkę bezglutenową i mieszamy aby nie było grudek.
Krążki najpierw maczamy z każdej strony w maślance z mąką i następnie panerujemy mąką kukurydzianą z przyprawami. Krążki układamy delikatnie na papierze do pieczenia, nie musimy robić dużych odstępów. Przekąski pieczemy 10 minut aż się przyrumienią, następnie przewracamy je na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut na złoty kolor.
Panierowane krążki cebulowe można jeść na ciepło i na zimno.Dobrze smakuja nawet na drugi dzień. Podajemy je z ulubionym dipem lub keczupem.
Zostaw komentarz