Krążki cebulowe

Chrupiące i pełne smaku cebulowe krążki w aromatycznej panierce. Pieczone w piekarniku są znacznie mniej kaloryczne od smażonych.

krazki-cebulowe3

Składniki na 5 porcji:

3 duże cebule

2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego

½ szklanki mąki kukurydzianej (może być też kaszka kukurydziana)

½ szklanki mąki bezglutenowej np. ryżowej ( u mnie BMM)

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka czosnku suszonego

1 łyżeczka lnu mielonego

½ łyżeczka oregano

½ łyżeczki sol

szczypta pieprzu

Cebulę obieramy i kroimy dość szerokie krążki.  Każdy krążek starannie oddzielamy. Maślankę wlewamy do większej miski i wkładamy do niej krążki cebulowe, mieszamy i odkładamy w chłodne miejsce na minimm 1 godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celcjusza.  Dużą, płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę kukurydzianą mieszamy z przyprawami.  Krążki cebulowe wyjmujemy z maślanki na talerz, natomiast do maślanki dodajemy mąkę bezglutenową i mieszamy aby nie było grudek.

Krążki najpierw maczamy z każdej strony w maślance z mąką i następnie panerujemy mąką kukurydzianą z przyprawami. Krążki układamy delikatnie na papierze do pieczenia, nie musimy robić dużych odstępów. Przekąski pieczemy 10 minut aż się przyrumienią, następnie przewracamy je na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut na złoty kolor.

Panierowane krążki cebulowe można jeść na ciepło i na zimno.Dobrze smakuja nawet na drugi dzień. Podajemy je z ulubionym dipem lub keczupem.

krazki-cebulowe4

Udostępnij: