Krążki cukiniowe

Krążki z cukinii w kaszce kukurydzianej to świetna przekąska nie tylko na przyjęciach. Najlepiej smakuje z sosem tzatziki. Moja ulubiona przekąska tego lata, przynajmniej raz na tydzień gościła na naszym stole. Niskokaloryczne krążki pieczemy w piekarniku, smakują dobrze na ciepło jak i zimno.

krazki-cukiniowe1

Składniki na 4 porcje:

1 średnia cukinia

1 jajko (opcjonalnie)

½ szklanki jogurtu naturalnego lub greckiego

1 szklanka kaszki kukurydzianej (bezglutenowej)

1 łyżeczka siemię lnianego mielonego

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka oregano

Cukinie myjemy i kroimy na krążki. Jogurt mieszamy z siemię lnianym, solą, oregano oraz jeśli używamy z jajkiem. Kaszkę wsypujemy do miseczki.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Krążki cukinii zanurzamy w jogurcie i obtaczamy w kaszce. Układamy na papierze do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy na złoto – brązowy kolor około 25 minut (nie ma potrzeby przewracania na drugą stronę).

Sos tzatziki:

1 ogórek zielony

1 szklanka jogurtu greckiego

2 ząbki czosnku

sól/pieprz

Ogórka obrać, zetrzeć na najmniejszych oczkach na tarce. Przełożyć na sitko i docisnąć, aby usunąć zbędny sok z ogórka. Odsączonego ogórka przełożyć do miseczki, dodać jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Sos najlepiej przygotować wcześniej, aby smaki się przegryzły. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

krazki-cukiniowe

English version

Zucchini rings in maize grits is a great snack not only at parties. Best served with tzatziki sauce.

Ingredients for 4 services:

1 medium zucchini

1 egg (optional)

½ cup plain or Greek yogurt

1 cup corn grits

1 tsp ground flaxseed

1 tsp oregano

½ tsp salt

Wash zucchini and cut into rings. Mix yogurt with flaxseed, oregano, salt and optional egg. Grits put into bowl.

Warm up the oven to 340F (170C). Baking pan line with baking paper.

Rings covered in yogurt then in girts. Put rings on baking paper and bake for gold about 25 minutes.

Tzatziki sauce:

1 cucumber

1 cup Greek yogurt

2 cloves of garlic

salt/ pepper

Peel cucumber, grate on the smaller mesh. Put to a strainer and press to remove unnecessary cucumber juice.

Drained cucumber put in bowl, add yogurt, crashed garlic, salt and pepper. Mix everything together. Store in refrigerator.

Enjoy!

krazki-cukiniowe3
Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.