Krem brokułowy

Lekki i szybki do przygotowania krem, nadaje się na przystawkę, idealnie komponuje się z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

krem-brokulowy

 

Przepis na 4 porcje:

  • pęczek brokuł
  • marchewka
  • mozzarella w zalewie
  • sól/pieprz
  • szczypta słodkiej papryki
  • groszek ptysiowy lub grzanki (z chleba bezglutenowego)

Warzywa umyć, obrać oraz pokroić. Ugotować w minimalnej ilości wody (tak aby przykryło warzywa), w wodzie rozpuścić łyżeczkę soli. Gdy warzywa będą miękkie, nie odcedzać ich. Dodać mozzarelle, a następnie zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Gotowy krem przyprawić solą oraz pieprzem. Podawać na ciepło z grzankami (można je zastąpić groszkiem ptysiowym).

krem-brokulowy1

Udostępnij: