Krem z szparagów
Zupa krem przygotowana z białych szparagów z chrupiącymi bg grzankami. Aksamitność szparagów połączona z chrupkością grzanek.
Składniki na 5 porcji:
1 pęczek świeżych białych szparagów
1 cebula
2 małe ziemniaczki obrane i pokrojone w kostkę
4 łyżki masła
1 litr bulionu z końcówek i obierków z szparagów
Sól/ pieprz
Kilka kromek bezglutenowego chleba (najlepszy będzie domowy)
Szparagi płuczemy, następnie ucinamy twarde końcówki oraz obieramy – zostawiając nieobrane tylko główki. Obierki oraz ucięte końcówki zalewamy 1 litrem wody i gotujemy przez 30 minut.
W oddzielnym garnku zeszklić na maśle pokrojoną w kosteczkę cebulę, doprawić odrobiną soli oraz pieprzu. Dolać odcedzony bulion, szparagi oraz ziemniaki w kosteczkę. Zagotować przez około 15 minut, aż szparagi i ziemniaki zmiękną. Następnie całość zmiksować na gładko.
Kromki chleba pokroić w kosteczki, suszyć w nagrzanym piekarniku do 150 stopni C przez około 15 minut, aż się lekko zarumienią. Krem podawać z odrobiną grzanek oraz szczyptą pieprzu. Smacznego!
English version
Cream of asparagus – ingredients for 5 servings:
1 bunch fresh white asparagus
1 onion
2 small potatoes peeled and diced
4 tablespoons butter
1 liter of broth (use asparagus tips and peels)
salt/ pepper
a few slices of gluten free brad (homemade is best)
Asparagus rinse, cuts off the tough ends and peel – unpeeled leaving only the head. Peels and tips put in 1 liter of water and cook for 30 minutes.
In a separate pot fry in butter chopped into cubes onions, season with a pinch of salt and pepper. Put drained broth, asparagus and potatoes cut into cubes. Boil for about 15 minutes, until asparagus and potatoes make soft. Then mix the whole smoothly.
Bread cut into cubes, dried in the baking in the pan in preheated oven to 150 degrees C (300F) for about 15 minutes, until lightly golden brown. The cream served with a hint of toast and a pinch of pepper. Bon Appetit!
Zostaw komentarz