Krokiety z mięsem

Nareszcie znalazłam niemal idealny przepis na naleśniki. W pierwszej kolejności przygotowałam dla Was przepis na bezglutenowe krokiety z mięsem.

krokiety2

Zostałam obdarowana końcówką do mielenia mięsa, więc zakasałam rękawy i pierwsze o czym pomyślałam to były krokiety z mięsem (prawdę powiedziawszy trudno mi przypomnieć kiedy ostatnio je jadłam). Przepis być może wydaje się pracochłonny, jednak tak naprawdę przy dobrej organizacji pracy i małej pomocy domowników jesteśmy w stanie przygotować krokiety bardzo szybko. Pamiętajcie: domowe krokiety z gorącym barszczem smakują najlepiej!

Farsz mięsny:

500g mięsa wołowego

500g mięsa wieprzowego

1/2 korzenia selera

2 marchewki

1 cebula

ziele angielskie

liść laurowy

sól oraz pieprz

Mięso myjemy oraz kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do większego garnka, dodajemy obrany seler, marchewkę oraz cebulę. Całość zalewamy taką ilością wody aby jedynie pokryła wszystkie składniki, na koniec dodajemy liść laurowy oraz parę ziaren ziela. Wszystko gotujemy na średnim ogniu aż mięso będzie miękkie (około 40 minut). Po ugotowaniu odcedzamy składniki od wywaru (można go wykorzystań jako bazę na barszcz).

Przestudzone składniki mielimy za pomocą maszynki, na koniec pozostaje nam tylko doprawić farsz solą oraz pieprzem. Jeśli farsz wyszedł za suchy (musimy mieć możliwość rozsmarowania go po naleśniku) dolewamy trochę wywaru.

Naleśniki:

300 g mąki bezglutenowej

4 jajka

2 szklanki mleka (można użyć roślinnego)

szczypta soli

3 łyżki oleju

około 1 szklanka wody

Dodatkowo:

2 jajka

bułka tarta bezglutenowa

olej

krokiety1

W misce roztrzepujemy jajka, wlewamy mleko oraz olej. Dodajemy przesianą mąkę, sól oraz niepełną szklankę wody. Całość mieszamy aż powstanie gładka masa, ciasto odkładamy na około 15 minut. Po tym czasie ponownie mieszamy i sprawdzamy czy ciasto ma odpowiednią konsystencje, najczęściej trzeba dolać odrobinę wody.

Do smażenia naleśników używam patelni wyłożonej powłoką ceramiczną, nie ma wtedy konieczności natłuszczania jej. Naleśniki smażymy około 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu.

Na każdy naleśnik nakładamy około łyżkę farszu, staramy się rozprowadzić go równomiernie. Krokiety zawijamy tak jak na zdjęciu (najpierw składamy boki do środka po czym zawijamy w rulonik).

Na koniec pozostaje nam tylko panierować krokiety: jajka roztrzepujemy w misce, do drugiej wsypujemy bułkę tartą, natomiast patelnie z olejem podgrzewamy. Krokiety najpierw maczamy w jajku następnie obtaczamy w bułce i układamy na patelni. Obsmażamy je na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu układamy na papierze ręcznikowym. Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu z domowym barszczem. Po wystudzeniu pozostałe krokiety możemy zamrozić i przechowywać do 1 miesiąca.

Smacznego!

krokiety3

Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.