Coś dla wielbicieli karmelowych cukierków: babeczki z glazurą o smaku krówki. Dzięki polewie zachowują świeżość nawet do 4 dni.

krowkowe-muffinki

Przepis na 18 muffinów:

  • 3 jajka
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 ½ szklanki mąki bezglutenowej ( u mnie BMM przepis tutaj)
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g miękkiego masła

Lukier:

  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 50 g masła
  • 5 łyżek mleka
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Masło utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę, stopniowo dodawać jajka. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, naprzemiennie z jogurtem i ekstraktem dodawać do masy maślano- jajecznej. Nagrzać piekarnik do 175 stopni C. Foremki na muffinki wyłożyć papilotkami, które napełniamy ciastem do ¾ wysokości. Babeczki pieczemy przez 20 – 25 min (do suchego patyczka). Muffiny po wyjęciu z piekarnika studzimy w foremkach przez pierwsze 10 minut, następnie przenosimy je na kratkę.

Następnie przygotowujemy lukier. W garnuszku na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia masło z cukrem – nie zapominamy o częstym mieszaniu. Gdy składniki się połączą dolewamy mleko oraz ekstrakt. Połączone składniki mieszamy nadal na średnim ogniu przez kolejne 4 minuty, aż zacznie lekko gęstnieć.

Przestudzonym lukrem polewamy muffiny. Nie musimy ich dekorować, same wyglądają równie zachęcająco. U mnie Halloweenowa posypka oraz granat (przełamuje smak tofii).  Muffiny przechowujemy w chłodnym miejscu.

krowkowe-muffinki1

 

krowkowe-muffinki2

Udostępnij: