Krówkowe muffinki
Coś dla wielbicieli karmelowych cukierków: babeczki z glazurą o smaku krówki. Dzięki polewie zachowują świeżość nawet do 4 dni.
Przepis na 18 muffinów:
- 3 jajka
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- 1 ½ szklanki mąki bezglutenowej ( u mnie BMM przepis tutaj)
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g miękkiego masła
Lukier:
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 50 g masła
- 5 łyżek mleka
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Masło utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę, stopniowo dodawać jajka. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, naprzemiennie z jogurtem i ekstraktem dodawać do masy maślano- jajecznej. Nagrzać piekarnik do 175 stopni C. Foremki na muffinki wyłożyć papilotkami, które napełniamy ciastem do ¾ wysokości. Babeczki pieczemy przez 20 – 25 min (do suchego patyczka). Muffiny po wyjęciu z piekarnika studzimy w foremkach przez pierwsze 10 minut, następnie przenosimy je na kratkę.
Następnie przygotowujemy lukier. W garnuszku na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia masło z cukrem – nie zapominamy o częstym mieszaniu. Gdy składniki się połączą dolewamy mleko oraz ekstrakt. Połączone składniki mieszamy nadal na średnim ogniu przez kolejne 4 minuty, aż zacznie lekko gęstnieć.
Przestudzonym lukrem polewamy muffiny. Nie musimy ich dekorować, same wyglądają równie zachęcająco. U mnie Halloweenowa posypka oraz granat (przełamuje smak tofii). Muffiny przechowujemy w chłodnym miejscu.
Zostaw komentarz