Kruche ciasteczka z maszynki
Rozpływające się w ustach bezglutenowe ciasteczka z maszynki. Niezwykle łatwe do wykonania domowe słodkości.
Składniki na około 50 sztuk ciasteczek:
200 g masła (min. 82 %)
220 g cukru pudru
1 duże jajko
2 szklanki mąki (ja użyłam bezglutenowej BMM przepis tutaj)
1 łyżeczka mleka
szczypta soli
kolorowy cukier, posypki, marmolada
barwniki spożywcze
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową (masło oraz jajko najlepiej wyjąć z lodówki 2 godziny przed przygotowaniem ciasta). Masło utrzeć na puszystą jasną masę z cukrem pudrem, następnie dodać jajko i stopniowo mąkę. Jeśli ciasto byłoby zbyt zbite możemy dodać łyżeczkę mleka. Na końcu do tak przygotowanego ciasta dodajemy szczyptę soli i opcjonalnie barwniki (najlepiej w żelu).
Do przygotowania tych ciasteczek niezbędna jest maszynka do wyciskania ciasteczek. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C, natomiast blaszkę do pieczenia ciasteczek pokrywamy papierem do pieczenia. Maszynkę napełniamy ciastem, przyciskamy do blaszki i wyciskamy ciasteczka. W zależności od jakości maszynki i gęstości ciasta ciasteczka mogą nam nie wychodzić na papierze do pieczenia (nie będą się chciały przyklejać), w takiej sytuacji rezygnujemy z papieru do pieczenia i wyciskamy ciasteczka bezpośrednio na blaszkę. Po upieczeniu ciasteczka bez problemu będą odchodzić z blaszki. Przed pieczeniem ciastka posypujemy posypkami.
Ciasteczka pieczemy przez 8 – 10 minut, aż zaczną lekko brązowieć. Studzimy na blaszce pierwsze 5 minut po czym przenosimy ciasteczka na kratkę. Ciasteczka przechowujemy nawet do 10 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
W wersji walentynkowej z różowym barwnikiem:
Zostaw komentarz