Kruche ciasto z pianką
Bezglutenowe kruche ciasto z pianką budyniową i soczystymi morelami lub brzoskwiniami. Ciasto jest naprawdę pyszne i lekkie.
Składniki na większą blaszkę:
2 ½ szklanki mąki (bezglutenowej u mnie BMM przepis tutaj)
250 g masła lub roślinnego odpowiednika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Mąki z proszkiem do pieczenia oraz cukrem przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części – mniejszą i większą. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 20 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Formę smarujemy tłuszczem. Większą część ciasta ścieramy na spód – rozkładamy równomiernie. Spód pieczemy około 20 minut do zarumienienia, następnie odkładamy go do wystudzenia.
Pianka budyniowa:
5 białek
1 szklanka cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego (bezglutenowego)
½ szklanki oleju
½ kg moreli lub brzoskwini
Morele lub brzoskwinie obieramy, usuwamy pestki i kroimy na paski. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier – miksujemy, masa powinna być gęsta i lśniąca, dodajemy przesiane budynie oraz olej – delikatnie mieszamy.
Masę wylewamy na wystudzony spód, układamy na niej owoce i na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Całość pieczemy 30 – 40 minut w 190 stopniach C. Studzimy w lekko podchylonym piekarniku.
Smacznego!
English version
Gluten free shortcrust pastry with whipped pudding and juicy apricots or peaches. Really delicious and light cake.
Ingredients for larger baking pan – Shortcrust pastry:
2 ½ cups flour (gluten free I use BMM recipe here)
250 g butter or vegetable substitute
2 tsp baking powder
3 tbsp icing sugar
5 egg yolks
Flour, baking powder and sugar sift to a bowl, add butter and yolks – knead quickly. Divide dough into two parts – a smaller and larger. Wrapped in plastic wrap and put into freezer for 20 minutes.
Preheat oven to 375F (190C). Grease the baking pan of fat in spray. The larger part of dough grate at the bottom. Bake bottom about 20 minutes until golden brown. Cool it.
Pudding mousse:
5 egg whites
1 cup sugar
2 packages of pudding cream (gluten free)
½ cup vegetable oil
½ kg apricot or peach
Apricots or peaches clean, peel, remove the seeds and cut into strips. Egg whites whip to stiff, add sugar – cream should be thick and glossy. Add sifted pudding and oil, mix gently.
Put the mousse on the bottom, add fruits and sprinkle grated dough (last part). Bake about 30 – 40 minutes, until golden brown. Cool down in a slightly open oven.
Bon Appetit!
Zostaw komentarz