Lubicie kruche ciasteczka? Dzisiaj mam dla Was ekstemalnie proste wypieki z prostych składników. Dodatek kakao zachwyca!

 

kruche gwiazdki1

 

Składniki na 40 ciastek:

250g mąki bezglutenowej

120g cukru pudru

125 g masła niesolonego

2 łyżki kakao niesłodzonego

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, sól oraz proszek do pieczenia – mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło najlepiej w temperaturze pokojowej. Wpijamy jajko, po czym szybko i sprawnie zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części jedną niezwłocznie zawijamy w folię spożywczą. Do drugiej dodajemy kakao, po czym ponownie ugniatamy aż powstanie jednolite ciasto, również zawijamy w folię. Surowe ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę .

Do przygotowania ciastek będą nam potrzebne dwie foremki do wykrawania: duża i mała gwiazdka. Piekarnik nagrzewamy do 360 stopni F (180C). Przygotowujemy dwa arkusze papieru do pieczenia. Pomiędzy arkusze wkładamy jedną część ciasta i rozwałkujemy. Zdejmujemy jeden arkusz, wycinamy najpierw większe gwiazdki z odstępami pomiędzy. Z środka każdej większej gwiazdki wykrawamy małą którą wyjmujemy i odkładamy na bok. Zdejmujemy powoli ciasto pomiędzy gwiazdkami – na papierze zostają tylko gwiezdne ramki. Czynność powtarzamy z drugim ciastem, do każdego wypełnienia wkładamy małą gwiazdkę. Staramy się wykorzystać całe ciasto. Ciasteczka pieczemy około 12-15 minut aż zaczną się lekko rumienić. Chłodzimy w formie. Smacznego!

kruche gwiazdki2

Udostępnij: