Kruche gwiazdki
Lubicie kruche ciasteczka? Dzisiaj mam dla Was ekstemalnie proste wypieki z prostych składników. Dodatek kakao zachwyca!
Składniki na 40 ciastek:
250g mąki bezglutenowej
120g cukru pudru
125 g masła niesolonego
2 łyżki kakao niesłodzonego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, sól oraz proszek do pieczenia – mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło najlepiej w temperaturze pokojowej. Wpijamy jajko, po czym szybko i sprawnie zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części jedną niezwłocznie zawijamy w folię spożywczą. Do drugiej dodajemy kakao, po czym ponownie ugniatamy aż powstanie jednolite ciasto, również zawijamy w folię. Surowe ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę .
Do przygotowania ciastek będą nam potrzebne dwie foremki do wykrawania: duża i mała gwiazdka. Piekarnik nagrzewamy do 360 stopni F (180C). Przygotowujemy dwa arkusze papieru do pieczenia. Pomiędzy arkusze wkładamy jedną część ciasta i rozwałkujemy. Zdejmujemy jeden arkusz, wycinamy najpierw większe gwiazdki z odstępami pomiędzy. Z środka każdej większej gwiazdki wykrawamy małą którą wyjmujemy i odkładamy na bok. Zdejmujemy powoli ciasto pomiędzy gwiazdkami – na papierze zostają tylko gwiezdne ramki. Czynność powtarzamy z drugim ciastem, do każdego wypełnienia wkładamy małą gwiazdkę. Staramy się wykorzystać całe ciasto. Ciasteczka pieczemy około 12-15 minut aż zaczną się lekko rumienić. Chłodzimy w formie. Smacznego!
Zostaw komentarz