Kruche rogaliki z powidłami

Rogaliki z kruchego bezglutenowego ciasta z powidłami. Przepis na dużą porcję, ponieważ rogaliki znikają jeszcze ciepłe.

kruche-rogaliki-z-powidlami5

Rogaliki smakują wszystkim, są naprawdę delikatnie. Kruche pyszności są bardzo proste w wykonaniu.

kruche-rogaliki-z-powidlami1

Składniki na około 50 rogalików:

2 ¼ szklanki mąki (bezglutenowej BMM przepis tutaj)

200 g masła

2 żółtka + 1 białko

2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

¼ szklanki cukru pudru

200 ml powideł śliwkowych ( u mnie domowe powidła śliwkowe z kakao)

cukier puder do dekoracji

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone masło, żółtka, białko, śmietanę oraz cukier puder. Wszystko razem zagniatamy dość energicznie. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 1 h.

Formę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C.

Ciasto podsypując odrobiną mąki (np. ziemniaczanej) rozwałkowujemy, za pomocą talerza wykrawamy okręgi, które następnie dzielimy na 8 części (powstaje nam 8 trójkątów) . W szerszej części każdego trójkąta nakładamy odrobinę powideł i zwijamy – zaczynając od szerszej strony do węższej (uproszczona ilustracja poniżej).

Bez tytułu

Rogaliki przekładamy na papier do pieczenia, układamy je w niewielkich odstępach. Kruche rogaliki pieczemy około 15 minut (aż się ładnie zarumienią). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

kruche-rogaliki-z-powidlami

English version

Crumbly croissants with plum jam (gluten free)

Recipe for a large portion, because croissants disappearing still warm. Cookies are very simple to make.

Ingredients for about 50 small croissants:

2 ¼ cup gluten free flour (I use BMM recipe here)

200 g butter

2 egg yolks

1 egg white

2 tbsp sour cream

¼ cup icing sugar

1 cup plum jam (I use my homemade plum jam with cocoa)

icing sugar to decorate

Ingredients should be at the room temperature. Sift the flour into the bowl, add chopped butter, egg yolks and white,  sour cream and icing sugar. Knead all together. Put the dough into fridge for at least 1 hour.

Lined baking pan with baking paper. Preheat the oven to 375 degrees F (190C).

Roll the cake (use potato flour if dough is sticky), using medium size plate punched a circles , which then divide to 8 parts (created 8 triangles). In the wider part of each triangle put a bit of jam and roll up – starting from the wider side to narrow (picture below).

Bez tytułu

Put cookies on the baking paper, in small space between. Bake about 15 minutes (until nicely golden brown). After cooling sprinkle with powdered sugar.

Enjoy your croissants!

kruche-rogaliki-z-powidlami4
Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.