Lekki sernik
Pyszny i lekki sernik bez spodu, dobry na każdą okazje. Dietetyczny z jogurtem naturalnym oraz rodzynkami.
Składniki na 1 formę keksówkę:
400 g twarogu
100 ml jogurtu naturalnego
3 jajka
½ szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
½ szklanki rodzynek
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Białka oddzielamy od żółtek. Do miski wkładamy twarój, jogurt naturalny, żółtka, cukier oraz mąkę ziemniaczaną – wszystko razem blendujemy za pomocą blendera. Białka oddzielnie ubijamy na sztywno.
Do masy z twarogiem dodajemy białka, mieszamy delikatnie – na końcu dodajemy rodzynki.
Pieczemy około 50 – 60 minut, studzimy przy podchylonym piekarniku.
Polecam upiec podwójną porcję.
Smacznego!
English version
Low fat and gluten free cheesecake, without dough. Delicious dessert with raisins.
Ingredients for baking pan 4 1/2 ” x 8 1/2″ :
400 g white cheese
100 ml plain yoghurt
3 eggs
½ cup sugar
3 tbsp potato starch
½ cup raisins
Lined the mold with baking paper, preheat oven to 360 degrees F (180 C).
Separate egg whites from egg yolks. In the bowl put cheese, yoghurt, yolks, sugar and potato starch – mix using a blender. Whip egg whites, add to cheese and mix gently with spatula. Then add raisins.
Bake cheesecake for 50 – 60 minutes, cool in open oven.
Enjoy!
Pięknie się prezentuje! 🙂
Zapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/13/jaglanka-z-karmelizowanymi-jagodami/