Lekki sernik

Pyszny i lekki sernik bez spodu, dobry na każdą okazje. Dietetyczny z jogurtem naturalnym oraz rodzynkami.

lekki-sernik2

Składniki na 1 formę keksówkę:

400 g twarogu

100 ml jogurtu naturalnego

3 jajka

½ szklanki cukru

3 łyżki mąki ziemniaczanej

½ szklanki rodzynek

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.

Białka oddzielamy od żółtek. Do miski wkładamy twarój, jogurt naturalny, żółtka, cukier oraz mąkę ziemniaczaną – wszystko razem blendujemy za pomocą blendera. Białka oddzielnie ubijamy na sztywno.

Do masy z twarogiem dodajemy białka, mieszamy delikatnie – na końcu dodajemy rodzynki.

Pieczemy około 50 – 60 minut, studzimy przy podchylonym piekarniku.

Polecam upiec podwójną porcję.

Smacznego!

lekki-sernik1

English version

Low fat and gluten free cheesecake, without dough. Delicious dessert with raisins.

Ingredients for baking pan 4 1/2 ” x 8 1/2″ :

400 g white cheese

100 ml plain yoghurt

3 eggs

½ cup sugar

3 tbsp potato starch

½ cup raisins

Lined the mold with baking paper, preheat oven to 360 degrees F (180 C).

Separate egg whites from egg yolks. In the bowl put cheese, yoghurt, yolks, sugar and potato starch – mix using a blender. Whip egg whites, add to cheese and mix gently with spatula. Then add raisins.

Bake cheesecake for  50 – 60 minutes, cool in open oven.

Enjoy!

lekki-sernik
Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.