Lemingtony bezglutenowe

Czekoladowe ciasteczka zwane lemingtony lub kokoski. Biszkoptowe kosteczki w polewie czekoladowej z olejem kokosowym. 

lemingtony-bezglutenowe4

  Wersja bez glutenu oraz laktozy. Przepis na dużą porcję!

Biszkopt:

6 jajek

½ szklanka cukru

1 ½ szklanki mąki bezglutenowej (użyłam BMM przepis tutaj)

1 ½ łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)

Formę o wymiarach mniej więcej: 34x22cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier – ubijamy jeszcze chwilę. Dodajemy żółtka, mieszamy delikatnie szpatułką. Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, ponownie mieszamy.

Ciasto wylewamy do formy, wyrównujemy. Możemy kilka razy stuknąć formą o blat, aby pozbyć się większych pęcherzyków powietrza. Pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka).

Ciasto studzimy w formie 10 minut po czym wyjmujemy z formy (nie zdejmujemy papieru). Po całkowitym wystudzeniu zdejmujemy papier i kroimy cały biszkopt na równe kwadraty lub prostokąty mi wyszło około 45 sztuk.

Polewa czekoladowa:

1 szklanka cukru pudru

3 kopiaste łyżki kakao niesłodzonego (bezglutenowego)

80 g oleju kokosowego (użyłam nierafinowanego)

250 ml gorącej wody

250 g wiórków kokosowych lub mąki kokosowej

W misce mieszamy razem wszystkie składniki, poza wiórkami. Mieszamy dokładnie aby nie została żadna grudka. Wiórki lub mąkę wysypujemy na talerzyk. Każdy kwadrat ciasta zanurzamy szybkim ruchem w polewie (z każdej strony). Następnie obtaczamy w wiórkach lub mące kokosowej. Układamy na tacy i wkładamy w chłodne miejsce na minimum 1,5 godziny.

Smacznego!

lemingtony-bezglutenowe

English version

Chocolate cookies called lamingtony or kokoski. Sponge cake bones in chocolate sauce with coconut oil. Version without gluten and lactose. Recipe for a large portion!

Sponge cake:

6 eggs

½ cup sugar

1 ½ cups flour gluten-free (I used BMM recipe here)

1 ½ teaspoon baking powder (gluten-free)

The baking pan with dimensions of approximately: 34x22cm lined using baking paper. Preheat oven to 360 degrees F (180 C).

Separate the egg yolks and whites. Whites whip to stiff, at the end of mixing, add sugar – whip for a while. Add the egg yolks, stir gently with a spatula. Add sifted flour with baking powder, mix again.

Put the dough into pan. Bake for about 25 minutes (until dry stick). The cake cool it in the form of 10 minutes and then removed from the mold (not take off the paper). When completely cooled down, we take off the paper and cut the sponge cake into equal squares or rectangles I came out about 45 pieces.

Chocolate Glaze:

1 cup granulated sugar

3 heaped tablespoons of unsweetened cocoa (gluten-free)

80 g of coconut oil (I used unrefined)

250 ml of hot water

250g grated coconut or coconut flour

In a bowl, mix together all ingredients except coconut. Mix thoroughly. Coconut put  on the plate. Each square of dough immerse in icing (on each side). Then rolled in desiccated coconut or flour. Put on a tray and put in a cool place for at least 1.5 hours.

Enjoy!

lemingtony-bezglutenowe1

lemingtony-bezglutenowe2
Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.