Limonkowo – makowe muffiny

Orzeźwiające limonkowe babeczki z makiem uwieńczone dużą ilością lukru. Puszyste i lekkie. Dobre na każdą okazję!

limonkowe

Składniki na 20 sztuk:

2 szklanki mąki ( u mnie 1 ½ szklanki BMM przepis tutaj i ½ szklanki mąki kukurydzianej)

1 szklanka cukru (u mnie trzcinowy)

2 duże jajka

100 ml oleju roślinnego

1 szklanka maślanki (można zastąpić jogurtem naturalnym)

2 łyżki maku

2 łyżki soku z limonki

1 łyżka startej skórki z limonki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

Lukier:

1 szklanka cukru pudru

3 łyżki gorącej wody

limonkowo-makowe-muffiny

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Przygotowujemy formę na muffiny, wykładamy ją papilotkami. W misce za pomocą łopatki łączymy składniki mokre czyli:  jajka, olej, maślankę, sok z limonki. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników.

Następnie do powstałej masy dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy cukier, mak skórkę z limonki oraz cały czas mieszając szczyptę soli. Przestajemy mieszać dopiero, gdy pozbędziemy się grudek. Ciasto odstawiamy na 5-10 minut aby odpoczęło, po czym napełniamy papilotki do ¾ wysokości. Muffiny wkładamy do piekarnika i pieczemy do suchego patyczka 25 -30 minut.

Upieczone babeczki studzimy na kratce. Cukier puder łączymy z wodą i mieszamy, możemy dodać trochę cukru lub wody, wszystko zależy od konsystencji jaką chcemy osiągnąć. Muffiny dekorujemy po wystudzeniu lukrem, możemy górną część babeczek zanurzać w lukrze (powinien być dość gęsty) lub polewać za pomocą łyżeczki i tworzyć ‘esy floresy’. Możemy ozdobić je makiem, skórką z limonki lub innymi bezglutenowymi ozdobami. U mnie akurat ozdoby z masy cukrowej (niebawem przepis na stronie).

Muffiny można przechowywać w temperaturze pokojowej do 5 dni.

Smacznego!

limonkowo-makowe-muffiny3

Udostępnij: