Magdalenki
Delikatne niemal biszkoptowe ciasteczka w kształcie muszelek. Przygotowane z prostych składników w niemal kwadrans.
Składniki na około 25 sztuk:
2 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki bezglutenowej (u mnie BMM przepis tutaj)
100 g roztopionego masła
1 łyżeczka ulubionego ekstraktu (waniliowy, cytrynowy, migdałowy)
¼ łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Formę natłuszczamy (używam tłuszczu w sprayu).
Jajka ubijamy w misie miksera wraz z cukrem do białości. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło oraz ekstrakt.
Formę napełniamy do ¾ objętości. Ciasteczka pieczemy około 12 minut do zarumienienia. Po kilku minutach wyjmujemy ciastka na kratkę. Ponownie natłuszczamy formę i pieczemy, czynność powtarzamy aż do wykorzystania całego ciasta.
Smacznego!
English version
Madeleines
Delicate sponge cookies in the shape of shells. Prepared with simple ingredients in almost a quarter.
Ingredients for about 25 pieces:
2 large eggs
3/4 cup sugar
1 cup flour gluten-free (for me BMM recipe here)
100 g butter, melted
1 teaspoon of your favorite extract (vanilla, lemon, almond)
¼ teaspoon baking powder (gluten-free)
Preheat oven to 200 degrees C. The mold grease fat (I use a fat spray).
Whip the eggs in a bowl mixer along with the sugar until white. Add the sieved flour with baking powder. Add the butter and extract.
The form to fill ¾ volume. Cookies bake about 12 minutes until golden brown. After a few minutes, we remove the cakes on the grill. Re-oiling the form and bake, we repeat step up to use the whole cake.
Enjoy!
Zostaw komentarz