Delikatne niemal biszkoptowe ciasteczka w kształcie muszelek. Przygotowane z prostych składników w niemal kwadrans. 

magdalenki1

Składniki na około 25 sztuk:

2 duże jajka

3/4 szklanki cukru

1 szklanka mąki bezglutenowej (u mnie BMM przepis tutaj)

100 g roztopionego masła

1 łyżeczka ulubionego ekstraktu (waniliowy, cytrynowy, migdałowy)

¼ łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Formę natłuszczamy (używam tłuszczu w sprayu).

Jajka ubijamy w misie miksera wraz z cukrem do białości. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.  Dodajemy masło oraz ekstrakt.

Formę napełniamy do ¾ objętości. Ciasteczka pieczemy około 12 minut do zarumienienia. Po kilku minutach wyjmujemy ciastka na kratkę. Ponownie natłuszczamy formę i pieczemy, czynność powtarzamy aż do wykorzystania całego ciasta.

Smacznego!

magdalenki

English version

Madeleines

Delicate sponge cookies in the shape of shells. Prepared with simple ingredients in almost a quarter.

Ingredients for about 25 pieces:

2 large eggs

3/4 cup sugar

1 cup flour gluten-free (for me BMM recipe here)

100 g butter, melted

1 teaspoon of your favorite extract (vanilla, lemon, almond)

¼ teaspoon baking powder (gluten-free)

Preheat oven to 200 degrees C. The mold grease fat (I use a fat spray).

Whip the eggs in a bowl mixer along with the sugar until white. Add the sieved flour with baking powder. Add the butter and extract.

The form to fill ¾ volume. Cookies bake about 12 minutes until golden brown. After a few minutes, we remove the cakes on the grill. Re-oiling the form and bake, we repeat step up to use the whole cake.

Enjoy!

magdalenki3

magdalenki2

Udostępnij: