Makowiec z jabłkiem

Japoniec czyli wilgotne ciasto makowe z jabłkiem. Bezglutenowe z dużą ilością bakalii i z dodatkiem mąki kokosowej.

makowiec-z-jabłkiem

Ciasto, które powinno zagościć na każdym świątecznym stole – szczególnie bezglutenowym 😉

makowiec-z-jabłkiem4

Składniki na małą tortownicę (średnica 20 cm)*:

3 jajka

1 jabłko

450 g masy makowej bezglutenowej**

40 g rodzynek

40 g żurawiny

4 łyżki mąki kokosowej

1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

2 średnie jabłka

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka soku z cytryny

*na dużą blaszkę należy podwoić składniki

**masa makowa może być gotowa z puszki z bakaliami (np. firmy Helio jest bezglutenowa) lub przygotowana w domu

Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Dodatkowe dwa jabłka zetrzeć na paseczki (z skórką).

Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę, dodać masę makową sok z cytryny, rodzynki, żurawinę, starte jabłko oraz mąkę kokosową. Wymieszać.

Oddzielnie ubić białka na sztywno i dodać do pozostałego ciasta – wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu ułożyć paseczki jabłka aby zachodziły na siebie.

Ciasto piec około 40 minut (z termo obiegiem). Wyjąć z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu (niestety u mnie zostało zjedzone natychmiastowo – jeszcze lekko ciepłe).

Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, udekorować ciasto.

Smacznego!

makowiec-z-jabłkiem2

English version

Wet poppy cake with apples. Gluten free with coconut flour.

Ingredients for a small cake tin (diameter 20cm)*:

3 eggs

1 apple

450 g gluten free poppy cream (masa makowa)**

40 g raisins

40 g cranberries

4 tbsp coconut flour

1 tbsp lemon juice

Additionally:

2 medium apples

2 tbsp icing sugar

1 tsp lemon juice

*on a large baking pan you must double ingredients

** cream with poppy (masa makowa) can be ready in cans with nuts and dried fruit (eg. the company Helio is gluten-free) or prepared at home

Preheat oven to 350 degrees F (175C). The bottom of baking pan lined with baking paper. Additional two apples peel and shred into stripes (with peel).

Whip the egg yolks with sugar on the bright cream. Add cream with poppy, lemon juice, raisins, cranberries, grated apple and coconut flour. Mix Together.

Separately whip egg whites to stiff and add to the remaining dough – mix gently with a spatula. Put the dough into baking pan, on the bottom put apple stripes.

Bake cake about 40 minutes. Remove from the form until it is completely cooled down.

Mix powdered sugar with lemon juice, decorate the cake.

Enjoy!

Udostępnij: