Małże w sosie winnym

Klasyczne połączenie małż z sosem winnym, który najlepiej komponuje się z owocami morza tego typu.

małże-w-sosie-winnym3

 

Składniki na 2 porcje:

0,5 kg małży w muszlach

½ cebuli

½ pęczka natki pietruszki

1 łyżka masła

70 ml białego wina

sól/pieprz

Małże włóż na sitko, przeglądnij dokładnie wyrzucając sztuki z otwartą muszelką. Mule umyj dokładnie pod bieżącą wodą najlepiej używając szczoteczki.

W garnku roztop masło, dodać posiekaną cebulę. Czekamy aż się zeszli, następnie wlewamy wino oraz połowę posiekanej pietruszki.  Całość doprowadzamy do wrzenia. Nadal gotując na dużym ogniu dodajemy małże. Przykrywamy i gotujemy około 5 minut co jakiś czas potrząsając, aż wszystkie małże się otworzą (te które się nie otwarły należy wyrzucić).

Całość doprawiamy solą i pieprzem, jeszcze raz potrząsając garnkiem. Mule wyjmujemy z sosem na talerz, polewamy sosem i posypujemy pozostałą pietruszką. Smakują najlepiej z świeżym pieczywem.

małże-w-sosie-winnym1

Udostępnij: