Małże w sosie winnym
Klasyczne połączenie małż z sosem winnym, który najlepiej komponuje się z owocami morza tego typu.
Składniki na 2 porcje:
0,5 kg małży w muszlach
½ cebuli
½ pęczka natki pietruszki
1 łyżka masła
70 ml białego wina
sól/pieprz
Małże włóż na sitko, przeglądnij dokładnie wyrzucając sztuki z otwartą muszelką. Mule umyj dokładnie pod bieżącą wodą najlepiej używając szczoteczki.
W garnku roztop masło, dodać posiekaną cebulę. Czekamy aż się zeszli, następnie wlewamy wino oraz połowę posiekanej pietruszki. Całość doprowadzamy do wrzenia. Nadal gotując na dużym ogniu dodajemy małże. Przykrywamy i gotujemy około 5 minut co jakiś czas potrząsając, aż wszystkie małże się otworzą (te które się nie otwarły należy wyrzucić).
Całość doprawiamy solą i pieprzem, jeszcze raz potrząsając garnkiem. Mule wyjmujemy z sosem na talerz, polewamy sosem i posypujemy pozostałą pietruszką. Smakują najlepiej z świeżym pieczywem.
Zostaw komentarz