Dzisiejszy przepis wypełniony jest orzechami oraz rodzynkami. Marchewka mięknie podczas pieczenia, dzięki czemu powstaje miękkie, gęste i wilgotne ciasto.

Wypiek cieszy się bardzo dużą popularnością w Szwajcarii, szczególnie jako ciasto urodzinowe dla dzieci. Słonecznego weekendu drodzy Czytelnicy.

Składniki na większą blaszkę:

2 szklanki bezglutenowej mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cynamonu

1 szklanka oleju roślinnego (olej kokosowy – 3/4 szklanki)

1 szklanka cukru trzcinowego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

4 jajka

3 szklanki tartej marchewki

1 szklanka posiekanych orzechów (włoskich lub pekan)

1/2 szklanki rodzynek

Krem (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):

1 opakowanie serka śmietankowego (typu philadelphia)

1/2 szklanki brązowego cukru

4 łyżki masła

Piekarnik nagrzewamy do 350 stopni F (175 C). Większa formę wykładamy papierem do pieczenia. W misce rozbijamy jajka z olejem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, cynamon oraz ekstrakt – mieszamy aż do powstania gładkiej masy. Na koniec wsypujemy marchewkę, orzechy oraz rodzynki. Ciasto równomiernie rozprowadzamy w formie. Pieczemy około 40 minut do suchego patyczka. Chłodzimy w formie.

Krem: w misie miksera ubijamy krótko masło, dodajemy serek oraz cukier. Mieszamy około 5 minut aż powstanie puszysty krem. Masą smarujemy powierzchnię ciasta lub dekorujemy przy pomocy rękawa cukierniczego. Ciasto dobrze się przechowuje w lodówce, nie wysycha. Smacznego!

Udostępnij: