Marchewkowe kostki
Dzisiejszy przepis wypełniony jest orzechami oraz rodzynkami. Marchewka mięknie podczas pieczenia, dzięki czemu powstaje miękkie, gęste i wilgotne ciasto.
Wypiek cieszy się bardzo dużą popularnością w Szwajcarii, szczególnie jako ciasto urodzinowe dla dzieci. Słonecznego weekendu drodzy Czytelnicy.
Składniki na większą blaszkę:
2 szklanki bezglutenowej mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka oleju roślinnego (olej kokosowy – 3/4 szklanki)
1 szklanka cukru trzcinowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 jajka
3 szklanki tartej marchewki
1 szklanka posiekanych orzechów (włoskich lub pekan)
1/2 szklanki rodzynek
Krem (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):
1 opakowanie serka śmietankowego (typu philadelphia)
1/2 szklanki brązowego cukru
4 łyżki masła
Piekarnik nagrzewamy do 350 stopni F (175 C). Większa formę wykładamy papierem do pieczenia. W misce rozbijamy jajka z olejem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, cynamon oraz ekstrakt – mieszamy aż do powstania gładkiej masy. Na koniec wsypujemy marchewkę, orzechy oraz rodzynki. Ciasto równomiernie rozprowadzamy w formie. Pieczemy około 40 minut do suchego patyczka. Chłodzimy w formie.
Krem: w misie miksera ubijamy krótko masło, dodajemy serek oraz cukier. Mieszamy około 5 minut aż powstanie puszysty krem. Masą smarujemy powierzchnię ciasta lub dekorujemy przy pomocy rękawa cukierniczego. Ciasto dobrze się przechowuje w lodówce, nie wysycha. Smacznego!
Zostaw komentarz