Mazurek daktylowy

Kruche ciasto z pysznym kremem daktylowym – cukier w tym wypieku jest całkowicie niepotrzebny. Wesołych Świąt!

mazurek-daktylowy

Ciasto:

2 szklanki mąki bezglutenowej (polecam BMM przepis tutaj)

200 g masła lub roślinnego odpowiednika

1 duże jajko

szczypta soli

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy masło, jajko oraz sól – szybko zagniatamy. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma prostokątnymi arkuszami papieru do pieczenia, po rozwałkowaniu zdejmujemy jeden arkusz. Z ciasta wycinamy dowolny kształt (u mnie kształt jajka). Pozostałe ciasto wykorzystujemy do zrobienia ‘ramki’ dla mazurka.

Razem z papierem przekładamy na dużą blaszkę i pieczemy do zarumienienia 15 – 20 minut.

Krem daktylowy:

1 ½ szklanki daktyli

1 – 2 jabłka

2 łyżki soku z cytryny

½ szklanka wody.

Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki wkładamy go garnka i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż jabłka zmiękną a cała woda zostanie wchłonięta. Gorący krem blendujemy. Lekko studzimy i przekładamy na mazurka (jeśli zostanie nam krem możemy wykorzystać go do smarowania pieczywa).

Mazurek ozdabiamy dowolnie bakaliami.

Smacznego!

mazurek-daktylowy2

English version

Date-cake

Shortcake with a delicious dates cream – sugar in the baking is completely unnecessary.

Cake:

2 cups flour gluten-free (I recommend BMM recipe here)

200 g butter or vegetable substitute

1 large egg

pinch of salt

All ingredients should be at room temperature. Pour the flour into a bowl, add the butter, egg and salt – knead quickly. Put the dough in the fridge for 30 minutes.

Preheat oven to 400 degrees F (200C). The dough rool between two rectangular sheets of baking paper, take off one sheet. Dough cut out any shape (in my egg-shaped). The remaining dough use to do ‚frame’ for the mazurek.

Together with the paper we put the dough to large mold and bake until golden brown 15 – 20 minutes.

Date cream:

1 ½ cup dates

1 – 2 apples

2 tablespoons lemon juice

½ glass of water.

Peel apples, cut into cubes. All the ingredients put into the pot and bring to a boil. Cook over low heat until the apples soften and all the water is absorbed. Hot cream mixes using a blender. Put cream on the cake. Decorate dried fruits.

Bon Appetit!

Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.