Mazurek z czekoladą i kajmakiem
Bezglutenowy kruchy mazurek z czekoladą, orzechami oraz domowym kajmakiem. Jeden z najsmaczniejszych mazurków.
Przepis na 3 małe mazurki lub 1 duży:
Kruche ciasto:
200 g mąki (bezglutenowej – u mnie BMM)
120 g masła
70 g cukru
1 jajko
1 żółtko
1 ½ łyżki śmietany 18 %
Wszystkie składniki wkładamy do miski, szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do woreczka i chłodzimy 30 minut. Jeśli przygotowujemy małe mazurki – ciasto dzielimy na trzy części. Formy na mazurek smarujemy tłuszczem.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na około ½ cm. Ciastem wykładamy równomiernie formę. Pozostałymi ścinkami ciasta ozdabiamy brzegi formy. Formy z ciastem wkładamy ponownie do lodówki na 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C – w tej temperaturze pieczemy mazurki przez pierwsze 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni C i pieczemy kolejne 10 – 15 minut na złoty kolor. Ciasto chłodzimy na kratce.
Masa czekoladowa
80 g gorzkiej czekolady
3 łyżki mleka
Czekoladę z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w metalowej misce w garnku z wodą). Gorącą czekoladę nakładamy na ciasto, omijając boki.
Kajmak
100 g orzechów ( u mnie pekany)
½ szklanki cukru
30 g masła
80 ml wody lub mleka
Orzechy siekamy i równomiernie posypujemy mazurki. W garnuszku na średnim ogniu rozpuszczamy (nie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia – cukier będzie lekko brązowy), dodajemy masło a następnie wodę lub mleko.
Mieszamy do połączenia się składników ( jeśli cukier się zetnie, ponownie podgrzewamy i mieszamy). Całość chwilę gotujemy. Gotowa masę chłodzimy, gdy zacznie gęstnieć wylewamy ją na orzechy.
Mazurki chłodzimy minimum 5 godzin (kajmak zgęstnieje), najlepiej smakują na drugi dzień. Można je przechowywać do tygodnia w chłodnym miejscu.
English version
Cake with chocolate and caramel
Gluten-free cake with chocolate, nuts and homemade caramel. One of the tastiest cakes.
Recipe for 3 small or 1 large cake:
200 g flour (gluten-free – I use BMM)
120 g butter
70 g sugar
1 egg
1 egg yolk
1 ½ tablespoons of cream 18%
Put all the ingredients into a bowl, knead quickly. We form a ball of the dough, put in the bag and cool it for 30 minutes. If you prepare a small cake – cake is divided into three parts.
Chilled dough rool. Move dough to form. Other parings of cakes decorate the edges of the cake form. Forms of cake put back in the fridge for 30 minutes.
Warm up the oven to 190 ° C – at this temperature bake the dough for 10 minutes. Then reduce the temperature to 170 degrees C and bake for another 10 – 15 minutes until golden brown. Cake are cooling on a wire rack.
Chocolate mass
80 g of dark chocolate
3 tablespoons milk
Melt milk and chocolate in a water bath (in a metal bowl in a pot of water). Hot chocolate we put on the cake, avoiding the sides.
Carmel
100 g of nuts (use pecans)
½ cup sugar
30 g of butter
80 ml of water or milk
Chopped nuts evenly and sprinkle the cake. In a pot over medium heat, melt (not mix until completely dissolved – will be slightly brown sugar), add butter and water or milk.
Mix to combine the components (if the sugar has set, and again heat the mix). The whole moment we cook. Ready mass cool it when it starts to thicken pour on the nuts.
Cake cool it a minimum of 5 hours (butterscotch thickens) taste best the other day. They can be stored for up to a week in a cool place.
Zostaw komentarz