Mięciutkie muffinki z kremem
Muffinki niezwykłe – mięciutkie i wilgotne, pochłania się je bez opamiętania. Lekki krem oraz M&M tworzą pyszną kompozycję.
Składniki na 18 sztuk:
3 jajka
½ szklanki jogurtu naturalnego
1 ½ szklanki mąki (bezglutenowej – u mnie BMM)
¾ szklanki cukru drobnego do wypieków
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
1 łyżka ekstraktu cytrynowego (może też być sok z cytryny)
szczypta soli
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielamy od żółtek. Masło miksujemy z cukrem na puszystą jasną masę, dodajemy po jednym żółtku. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy.
Do maślanej masy dodajemy ekstrakt oraz naprzemiennie jogurt naturalny z mąką. Oddzielnie ubijamy białka z szczyptą soli na sztywno. Najpierw do masy dodajemy połowę białek mieszamy a następnie dodajemy pozostałą część.
Tak przygotowana masę rozkładamy równomiernie do foremek wyłożonych papilotkami. Zapełniamy około ¾ pojemności. Muffinki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni C na jasno złoty kolor (przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy na pewno się upiekły).
Pierwsze 10 minut muffinki studzimy w foremkach, następnie wyjmujemy je na kratkę.
Masa:
120 g serka mascarpone
150 ml śmietanki kremówki ( 30 – 36 %)
50 g miękkiego masła
½ szklanki cukru pudru
odrobina zielonego barwnika spożywczego
do dekoracji : M&M z orzechami
Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy serek. Miksujemy tak długo aż powstanie jednolita masa. Oddzielnie ubijamy śmietankę, którą następnie delikatnie mieszamy z masą maślaną i barwnikiem.
Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy muffinki. Na Wielkanoc możemy z masy zrobić gniazda i do środka włożyć kolorowe M&M. Muffinki najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu. Smakują dobrze nawet po 4 dniach.
English version
Soft muffin with a light cream
Muffins unusual – soft and moist. Light cream and M & M compose perfectly. Perfect for Easter.
Ingredients for 18 muffins:
3 eggs
½ cup plain yogurt
1 ½ cups flour (gluten-free – use BMM)
¾ cup sugar
2 teaspoons baking powder
100 g butter
1 tablespoon lemon extract (can also be lemon juice)
pinch of salt
All ingredients should be at room temperature. Separate the egg white from the yolk. Mix the butter with the sugar until fluffy mass clear, add the egg yolks. Flour with the baking powder sift.
Add to a buttery mass extract and yogurt alternately with the flour. Separately, mix eggs white with a pinch of salt to stiff. First to the mass add half of the eggs white then add the last part.
Put the mass into molds – to ¾ capacity. Muffins bake in the preheated oven to 340 degrees F to clear golden color. The first 10 minutes the muffins cool it in molds, then remove tchem.
Cream:
120 g mascarpone
150 ml of whipping cream (30 – 36%)
50 g of soft butter
½ cup powdered sugar
a little bit of green food coloring
for decoration: M & M’s with peanuts
Mix the butter with the sugar until fluffy, add the cheese. Blend as long as a homogeneous mass. Whip the cream separately, mix with the butter mixture and add the dye.
Put the mass into the piping bag adn decorate muffins. Add M&M. Muffins are best stored in a cool place. They taste good even after 4 days.
Zostaw komentarz