Migdałowe owsianki
Ciastka owsiane – bez dodatku białej mąki czy rafinowanego cukru. Wspaniale nadają się na drugie śniadanie, dają dużą dawkę energii.
Najwyższa pora pomyśleć o spalaniu zbędnych kilogramów! Lato zbliża się wielkimi krokami, wkrótce będzie trzeba odsłonić trochę ciała. Moim postanowieniem jest ograniczenie cukrów, szczególnie tych przetworzonych. Nie myślcie, iż oznacza to zrezygnowanie z słodkości… Nigdy! Mam na myśli zastąpienie cukru – zdrowszymi odpowiednikami typu: miód, syrop z agawy czy cukier kokosowy. Ciasteczka z dodatkiem miodu przygotowuje się ekspresowo wystarczy wymieszać składniki łyżką.
Składniki na około 16 sztuk:
¾ szklanki mąki migdałowej
½ szklanki mąki ryżowej
1 jajko
1 szkalnka płatków owsianych (u mnie bezglutenowych)
1/3 szklanka wiórków kokosowych
1/3 szklanki żurawiny
100g oleju kokosowego
3 łyżki miodu
½ łyżeczka proszku do pieczenia
W rądelku roztapiamy olej kokosowy z miodem. Pozostałe składniki poza jajkiej oraz żurawiną umieszczamy w misce, mieszamy łyżką. Dodajemy jajko, oraz roztopiony olej z miodem. Mieszamy do połącznenia się składników. Na końcu dodajemy żurawine.
Piekarnik rozgrzewamy do 300 stopni F (150 C). Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy okrągłe – spłaszczone ciasteczka, układamy na blaszce z zachowaniem odstępów.
Ciastka pieczemy około 15 minut, studzimy na formie.
Smacznego!
Zostaw komentarz