Migdałowe owsianki

Ciastka owsiane – bez dodatku białej mąki czy rafinowanego cukru. Wspaniale nadają się  na drugie śniadanie, dają dużą dawkę energii.

Najwyższa pora pomyśleć o spalaniu zbędnych kilogramów! Lato zbliża się wielkimi krokami, wkrótce będzie trzeba odsłonić trochę ciała. Moim postanowieniem jest ograniczenie cukrów, szczególnie tych przetworzonych.  Nie myślcie, iż oznacza to zrezygnowanie z słodkości… Nigdy! Mam na myśli zastąpienie cukru – zdrowszymi odpowiednikami typu: miód, syrop z agawy czy cukier kokosowy. Ciasteczka z dodatkiem miodu przygotowuje się ekspresowo wystarczy wymieszać składniki łyżką.

migdalowe owsianki1

Składniki na około 16 sztuk:

¾ szklanki mąki migdałowej

½ szklanki mąki ryżowej

1 jajko

1 szkalnka płatków owsianych (u mnie bezglutenowych)

1/3 szklanka wiórków kokosowych

1/3 szklanki żurawiny

100g oleju kokosowego

3 łyżki miodu

½ łyżeczka proszku do pieczenia

W rądelku roztapiamy olej kokosowy z miodem. Pozostałe składniki poza jajkiej oraz żurawiną umieszczamy w misce, mieszamy łyżką. Dodajemy jajko, oraz roztopiony olej z miodem. Mieszamy do połącznenia się składników. Na końcu dodajemy żurawine.

Piekarnik rozgrzewamy do 300 stopni F (150 C). Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy okrągłe – spłaszczone ciasteczka, układamy na blaszce z zachowaniem odstępów.

Ciastka pieczemy około 15 minut, studzimy na formie.

Smacznego!

migdalowe owsianki (2)

Udostępnij: