Migdałowe z jabłkami

Wilgotne ciasto z migdałami, jabłkami oraz konfiturą z gorzkiej pomarańczy – wybuchowa mieszanka najlepszych smaków.

migdalowe-z-jablkami1

Składniki na tortownicę:

120g mąki migdałowej (np. zmielonych na mąkę migdałów lub płatków migdałowych)

240 g mąki bezglutenowej (BMM przepis tutaj)

150 g masła lub roślinnego odpowiednika

4 jajka

140 g cukru trzcinowego

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)

Kruszonka:

50 g masła lub roślinnego odpowiednika

100 g cukru trzcinowego

90 g mąki bezglutenowej (BMM)

20 g płatków migdałowych

Dodatkowo:

2 jabłka

3 łyżki konfitury z gorzkich pomarańczy

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło (150g) rozpuścić, wystudzić. Formę wysmarować tłuszczem. Jabłka obrać, wypestkować oraz pokroić na grubsze paski.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra – dół).

Jajka ubić z cukrem na jasną masę, dodać przestudzone masło, mąki oraz proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać. Przełożyć ciasto do formy, na wierzchu układać jabłka w koło. Ciasto piec 35 – 40 minut.

W tym czasie przygotować kruszonkę, zagnieść razem masło, mąkę oraz cukier. Na końcu dodać płatki migdałowe.

Po wyjęciu z piekarnika, na jabłkach rozsmarować powidła. Następnie posypać kruszonką. Ciasto włożyć ponownie do piekarnika i piec przez kolejne 15 minut.

Pozostaje poczekać tylko cierpliwie aż ciasto wystygnie;)

Smacznego!

migdalowe-z-jablkami2

English version

Almond cake with apples

Moist cake with almonds, apples and jam with bitter orange.

Ingredients for the cake tin:

120 g almond flour (ground into flour almonds)

240 g gluten free flour (I use BMM recipe here)

150 g of butter or vegetable substitute

4 eggs

140 g of brown sugar

1 ½ baking powder (gluten free)

Crumble:

50 g butter or vegetable substitute

100 g brown sugar

90 g gluten free flour (BMM)

20 g flaked almonds

Additionally:

2 apples

3 tbsp bitter orange jam

All ingredients should be at the room temperature. Melt and cool butter (150g). Grease the form of fat. Peel the apples, remove seeds and cut into strips.

Preheat the oven to 375 degrees F (190C) – up and down.

Whip eggs and sugar on the bright cream, add butter, flour and baking powder. Mix all together. Put the dough into baking pan. On top places the apples in a circle. Bake cake about 35 – 40 minutes.

At this time, prepare crumble. Knead together butter, sugar and flour, at the end add flaked almonds.

After removing cake from the oven, glaze the jam on apples. Then sprinkle with crumble. Put back the cake in oven and bake next 15 minutes.

Wait patiently until cake cooled down! Enjoy!

migdalowe-z-jablkami
Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.