Mini burgery
Domowe bezglutenowe burgery – pyszna alternatywa fast foodów. Mini burgery to zdrowy posiłek i idealna przekąska na przyjęcie.
Składniki na około 25 sztuk
Bułeczki:
300 ml mleka lub wody
50 g roztopionego masła
500 g mąki (bezglutenowej: u mnie 350 g BMM – przepis tutaj, 70 g skrobi kukurydzianej, 80 g mąki kukurydzianej)
25 g świeżych drożdży (7 g suchych)
2 łyżki cukru
¾ łyżeczki soli
2 żółtka
2 całe jajka
na wierzch: 1 żółtko, 1 łyżka mleka, sezam
Z 50 ml ciepłej mleka lub wody, cukru oraz świeżych drożdży przygotowujemy zaczyn (ostawiamy go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kwadrans). Mąki przesiewamy do miski.
Do mieszanki mąk dodajemy pozostałe składniki: mleko lub wodę, masło, zaczyn, żółtka, sól oraz jajka. Mieszamy ciasto aż do połączenia się składników. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany (jeśli jest za gęste możemy dodać więcej płynów – wszystko zależy od mąki jakiej używamy).
Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na około 40 minut (powinno niemal podwoić objętość). W tym czasie przygotowujemy foremki (najlepsze będą na muffinki), możemy w foremkach rozprowadzić olej lub masło, jednak najlepiej użyć tłuszczu w sprayu.
Po wyrośnięciu napełniamy ciastem foremki za pomocąłyżki odrobinę ponad ½ wysokości. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia (około 15-20 minut). Przed samym włożeniem do piekarnika, każdą bułeczkę smarujemy żółtkiem z mlekiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C do zarumienienia przez około 20 -25 minut. Studzimy na kratce. Po wystygnięciu przekrawamy na pół.
Burgery:
700 g mięsa mielonego (z dobrej jakości mięsa)
½ białej części pora
1 mała cebulka
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1 jajko
1 ½ łyżki sosu sojowego (bezglutenowego!)
1 łyżka suszonego oregano
sól/ pieprz do smaku
Wszystkie składniki poza mięsem łączymy razem i blendujemy napapkę. Mieszankę dodajemy do mięsa. Wszystko razem łączymy. Ręce smarujemy delikatnie olejem i formujemy malutkie burgery, podobnej średnicy jak foremki na muffinki.
Burgery możemy usmażyć na patelni (z olejem) lub upiec w piekarniku (na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia). Jeszcze ciepłe usmażone burgery wkładamy do bułek wraz z ulubionymi dodatkami. Na końcu w burgery wbijamy wykałaczki (pomagają utrzymać burgery z dużą ilością dodatków).
Dodatki:
– keczup
– sałata (różne rodzaje)
– majonez
– ser żółty
– cebula
English version
Mini burgers
Homemade mini burgers – a delicious alternative to fast food.Mini burgers are not only healthy meal but also the perfect snack for a party.
Ingredients for about 25 pieces:
Buns:
300 ml of milk or water
50 g butter, melted
500 g flour (gluten-free: in my BMM 350 g, 70 g of corn starch, 80 g cornstarch)
25 g of fresh yeast (7 g dry)
2 tablespoons sugar
¾ teaspoon salt
2 egg yolks
2 whole eggs
for the topping: 1 egg yolk, 1 tablespoon milk, sesame
With 50 ml of warm milk or water, sugar and fresh yeast prepare leaven (put in a warm place to rise for a quarter). Sift the flour into a bowl.
To a mixture of flour, add the remaining ingredients: milk or water, butter, leaven, egg yolks, salt and eggs. Mix the dough to a combination the components. The dough should have the consistency of thick cream (if it is too thick you can add more fluid – it depends on the flour).
Leave the dough to risestand covered for about 40 minutes (it should almost double the volume). At this time, preparing the mold (best for muffins) for greasing use fat in the spray.
After rising fill molds dough more than ½ height. Allowed to rise again (about 15-20 minutes). Just before putting in the oven, grease muffin each yolk with milk and sprinkle with sesame seeds.
Bake in preheated oven to 180 degrees C (350 stopni F) until golden brown for about 20 -25 minutes. Cool it on a wire rack. Once cooled, cut in half.
Burgers:
700 g minced meat (with good quality meat)
½ white part of the leek
1 small onion
1 tablespoon butter
1 ½ tablespoons soy sauce (gluten-free!)
1 tablespoon dried oregano
salt / pepper to taste
1 clove of garlic
1 egg
All the ingredients except the meat, mix blender. The blend is added to the meat. All together combine. Lightly grease your hands with oil and form tiny burgers, similar diameter as the muffin molds.
Burgers can fry in a pan (with oil) or bake in the oven (on a baking tray lined with baking paper). Still warm fried burgers put into rolls with your favorite toppings. At the end of the burgers sticks toothpicks (help to keep the burgers with lots of extras).
Extras:
– ketchup
– Lettuce (various types)
– mayonnaise
– Cheese
– onion
Świetna wiadomość 🙂 Pozdrawiam i dziękuje!