Mini muffinki z wiśniami

Wyśmienite mini muffinki z ciastem bananowym i wiśniami. Magiczne połączenie – idealne na jeden kęs!

mini muffinki1

Zapewne dla niektórych z Was przepis  ten może wydać się banalny, bo przecież dużej filozofii nie trzeba aby upiec perfekcyjnego muffina!

Zanim podam Wam przepis na muffiny z bananem i wiśniami, przybliżymy sobie obraz muffina idealnego: Powinien on mieć zaokrąglony wierzch i proste boki, na wierzchu mieć złociście brązową otoczkę, być lekki ale zarówno zwarty z miękkim środkiem.

Najważniejszą zasadą przy robieniu muffinów jest szybkie połączenie składników, najlepiej przy pomocy widelca, chodzi o to by nie przebijać mieszanego ciasta. Wszystkie najważniejsze uwagi przekazane – czas więc zaczynać pieczenie!

Składniki na około 24 sztuki:

1 ½ szklanki mąki (u mnie bezglutenowa)

¾ szklanki cukru brazowego

½ szklanka oleju roślinnego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczka sody oczyszczonej

1 jajko

½ szklanki jogurtu naturalnego lub greckiego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 banan (rozgnieciony widelcen)

1 szklanka wiśni ( u mnie mrożone)

Lukier: 5 łyżek cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny

mini muffinki

Formę na mini muffiny wykładamy papierowymi papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 370 stopni F (185C).

W większej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki mokre, mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki – pomijajac wiśnie. Mieszamy tylko chwilę do połączenia się składników. Za pomocą dwóch łyżeczek nakładamy do każdej foremki ciasto (około ¾ pojemności). Na końcu układamy na cieście wiśnie (tak jak na zdjęciu).

Muffiny pieczemy około 10 -12 minut aż się lekko zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika, muffinki najlepiej studzić na kratce. Przygotowujemy lukier, łączymy cukier z sokiem z cytryny – lukier powinien być dość gęsty. Dekorujemy wystudzone muffiny według uznania.

Smacznego!

mini muffinki2

Udostępnij: