Mini pączki dyniowe
Pieczone bezglutenowe mini pączki (donuts) z dynią, cynamonem oraz imbirem. Nieskomplikowany deser na każdą okazję.
Składniki na 12 dużych donuts lub około 40 mini donuts:
1/2 szklanki cukru brązowego
1/2 szklanki oleju
1 jajko
1 szklanka puree z dyni (upieczona dynia i zblendowana)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 ½ szklanki mąki bezglutenowej (mieszanka mąki ryżowej, ziemniaczanej i tapioki – przepis tutaj)
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczka imbiru
1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia (bezglutenowego)
Jajko roztrzepujemy widelcem, dodajemy dynię, ekstrakt waniliowy oraz olej – mieszamy. Dodajemy cukier. Przesiewamy mąkę z sodą oraz cynamonem i imbirem – dodajemy do pozostałych składników, mieszamy.
Pączki możemy upiec w specjalnej maszynie (coś podobnego do gofrownicy) – mini donuts pieczemy około 3-4 minuty. Pączki możemy upiec także w specjalnej formie w piekarniku (piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C – duże donuts pieczemy około 11 minut). Upieczone pączki studzimy na kratce i przygotowujemy polewę.
Polewa:
70 g gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych (bezglutenowe)
2 łyżki mleka lub wody
posypki (bezglutenowe)
Czekoladę z mlekiem lub wodą rozgrzewamy w kąpieli wodnej (w metalowej miseczce położonej na garczku z gotującą się wodą). Pączki maczamy jedną stroną w czekoladzie, następnie dekorujemy posypką.
English version
Baked gluten-free mini donuts with pumpkin, cinnamon and ginger.
Ingredients for 12 big donuts or 40 mini donuts:
½ cup of brown sugar
½ cup oil
1 egg
1 cup pumpkin puree
1 tsp vanilla extract
1 ½ cup gluten free flour (mix of rice flour, potato flour and tapioca – recipe here)
1 tsp cinnamon
½ tsp ginger
1 tsp baking powder or baking soda (gluten free)
Mix the egg with the pumpkin, vanilla extract and oil. Add sugar. Sift flour with soda or baking powder, cinnamon and ginger. Mix all ingredients together.
Bake donuts in a special machine (sth like a waffle maker) – mini donuts bake about 3-4 minutes. Or bake donuts in baking pan – preheat the oven to 360 F (180C) big donuts bake about 11 minutes. Baked donuts cool on a wire rack, then prepare the topping.
Topping:
1/3 cup (70g) dark chocolate or chocolate peas (gluten free)
2 tbsp milk or water
Sprinkles (gluten free)
Chocolate with milk or water warm up in water bath (in a metal bowl set on a pot with boiling water). Doughnuts dip one side in chocolate and decorate with sprinkles.
Enjoy!
Zostaw komentarz