Mini pavlova

Idealny deser na gorące dni – mini pavlova (beza) z bitą śmietaną lub śmietanką kokosową z dużą ilością owoców sezonowych.

mini-pavlova

Składniki na 7 porcji:

Bezy:

5 białek*

250 g cukru pudru

1 łyżeczka soku z limonki

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

szczypta soli

*w wersji bez jajecznej można użyć wody z ciecierzycy z 2 puszek i postępować wg. Instrukcji poniżej.

Na papierze do pieczenia narysować 10 cm kręgi z 2 cm odstępami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Białka ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo niewielkimi porcjami dodawać cukier puder, miksować aż do otrzymania sztywnej i błyszczącej piany. Przed zakończeniem miksowania dodać sok z limonki oraz mąki ziemniaczanej.

Pianę rozkładać równomiernie w obszarze narysowanych okręgów. Blachy z bezami włożyć do nagrzanego piekarnika po 2 -3 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni C. Bezy piec przez kolejne 40 minut, następnie wyłączyć piekarnik i suszyć przy podchylonym piekarniku. Podawać gdy wystygną.

Śmietanka:

300 ml śmietany 30 %**

2 łyżki cukru pudru

300 g owoców (truskawki, kiwi, jagody, jeżyny)

** można użyć śmietanki kokosowej

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Owoce pokroić według uznania. Na każdą bezę nakładać porcję śmietany oraz dekorować dużą porcją owoców. Smacznego!

mini-pavlova4

English version

  Mini pavlova – 7 servings Ingredients:

Meringues:

5 egg whites*

250g powdered sugar

1 teaspoon lime juice

1 teaspoon cornstarch

pinch of salt

* version without eggs – use water from 2 cans with chickpeas and follow the instructions below.

On baking paper draw a 10 cm circles from 2cm spacing. Preheat the oven to 180 degrees C (355F). Whip egg whites with salt to stiff, add sugar in small portions, mix until a stiff and shiny foam. Before the end of mixing add the lime juice and cornstarch.

The foam put in the drawn circles. Plates of meringue put in the preheated oven after 2 -3 minutes, then reduce the temperature to 140 degrees C (280F). Meringues bake for another 40 minutes, then turn the oven off and dry it with an open oven. Serve when cool down.

Cream:

1 cup of 30% cream **

2 tbsp icing sugar

1 cup of fruit (strawberries, kiwi, blueberries, blackberries)

** You can use coconut cream

Whip cream to stiff with powdered sugar. Fruits cut. For each meringue put one portion of cream and decorate a large portion of fruit. Bon Appetit!

mini-pavlova3

Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.