Mini serniczki
Lekkie serniczki w formie muffinek na spodzie z bezglutenowych płatków owsianych. Nadają się na pełnowartościowe drugie śniadanie.
Przepis na 18 sztuk
80 g płatków owsianych (bezglutenowych)
1 kg twarogu (u mnie gotowy twaróg sernikowy)
¾ szklanki cukru trzcinowego
50 g mąki ziemniaczanej
3 jajka
W pierwszej kolejności nagrzewamy piekarnik do 175 stopni C . Formę na muffinki wykładamy papilotkami (jesli nie używamy ‚papierków’ formę należy wysmarować tłuszczem) i wsypujemy na ich dno płatki owsiane, tak aby równomiernie rozłożone i tworzyły spód serniczków. Żółtka oddzielamy od białek, które następnie ubijamy na puszystą pianę z cukrem. Natomiast żółtka łączymy z twarogiem oraz mąką ziemniaczaną, mieszamy dokładnie. Na samym końcu do masy z żółtek dodajemy białka i delikatnie mieszamy.
Za pomocą gałkownicy nakładamy masę serową do foremek. Formę niezwłocznie wkładamy do piekarnika i w takiej temperaturze pieczemy aż do zarumienienia serniczków czyli około 20 minut, następnie stopniowo co kilka minut zmniejszamy temperaturę o 10 stopni C, nie powinno to trwać dłużej niż 10 minut. Serniczki studzimy przy podchylonym piekarniku.
Zostaw komentarz