Mirabelkowy torcik

Lekki biszkopt z odrobiną maku przełożony dżemem z mirabelek, oblany dużą ilością czekolady. Tort nie jest za słodki. 

mirabelkowy-torcik2

Składniki na biszkopt:

6 jajek

1 szklanka mąki bezglutenowej (używam domowej mieszanki BMM, przepis tutaj)

1 łyżka oleju roślinnego lub rozpuszczonego oleju kokosowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)

½ szklanka cukru

1 ½ łyżki maku

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Dno okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia.

Do ubitych białek dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy, następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia olejem oraz makiem. Wszystko delikatnie mieszamy szpatułką, do momentu połączenia się składników.

Ciasto przekładamy do formy do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się dobrze upiekło).

Upieczony biszkopt studzimy w formie, dopiero po całkowitym wystudzeniu, odcinamy boki ciasto od formy i przekrawamy na dwa blaty.

Dodatkowo:

100 ml dżemu z mirabelek

150 g gorzkiej czekolady

4 łyżki mleka lub śmietanki 30%

Blaty ciasta przekładamy dżemem. Czekoladę z mlekiem lub śmietanka rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę rozsmarowujemy na cieście z każdej strony. Przed podaniem ciasto chłodzimy minimum 30 minut.

Smacznego!

mirabelkowy-torcik3

English version

Mirabelle cake

Light sponge cake with a bit of poppy and mirabelle jam, with plenty of chocolate. Cake is not too sweet.

Ingredients for sponge cake:

6 eggs

1 cup gluten flour (I use a homemade mix BMM, the recipe here)

1 tablespoon of vegetable oil or coconut oil dissolved

1 teaspoon baking powder (gluten-free)

½ cup sugar

1 ½ tablespoons poppy seeds

Separate the egg white from the yolk. Whip egg white to stiff, add the sugar at the end.

Preheat oven to 175 degrees C. The bottom round mold lined with baking paper.

To egg whites, add the egg yolks, stir gently, then pour sieved flour with baking powder, oil and poppy seeds. All stir gently with a spatula, until combination.

Put cake into a baking tin, put into the oven and bake for about 25 minutes (before removing check the cake by the stick).

Baked sponge cake cool it in the form, after completely cooled down, cut off the sides of the cake from the mold and cut in two tops.

Additionally:

100 ml mirabelle jam

150 g of dark chocolate

4 tablespoons milk or cream 30%

On first top put jam, put second top. Chocolate with milk or cream melt in a water bath. Chocolate put on the cake on each side. Before serving the cake cool it at least 30 minutes.

Bon Appetit!

mirabelkowy-torcik1

mirabelkowy-torcik
Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.