Muffinki a’la makowiec
Babeczki wypełnione po brzegi makiem i bakaliami. Uwieńczone bogato lukrem. Makowiec w innej, bezglutenowej formie.
Składniki na 24 babeczki:
1 puszka bezglutenowej masy makowej (850g)
3 łyżki mąki kokosowej (owsianej, ryżowej)
4 jajka
1-2 jabłka
2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
50 g suszonej żurawiny
Lukier:
6 łyżek gorącej wody
10 łyżek cukru pudru
Dodatkowo: orzechy, kandyzowane wiśnie
Formę na muffinki wykładamy papilotkami, piekarnik nastawiamy na 170 stopni C. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Białko oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Oddzielnie w misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki: masę makową, mąkę, jabłka, żółtka, proszek do pieczenia, ekstrakt oraz żurawinę – mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszając szpatułką łączymy składniki.
Papilotki napełniamy niemal po brzegi masą makową, pieczemy je około 25 minut (spokojnie można upiec w dwóch partiach). Po upieczeniu studzimy na kratkach.
Przygotowujemy lukier mieszając wodę z cukrem pudrem, być może będzie trzeba dodać więcej wody lub cukru pudru – powinien powstać gęsty lukier. Dekorujemy babeczki na wierzchu układając więsnie oraz orzechy.
Smacznego!
English version
Muffins with poppy seed
Cupcakes with poppy seed and delicacies. On the top with a lot of icing.
Ingredients for 24 muffins:
1 big can with ground poppy seeds (850g)
3 tablespoon with coconut flour
4 eggs
1-2 apples
2 teaspoon with baking powder (gluten free)
1 teaspoon with almond extract
50 g (1/3cup) dried cranberry
Icing:
6 tablespoon of hot water
10 tablespoon of powdered sugar
Additionally: pecans, candied cherries
Place 24 (12 for two parts) paper muffin cup liners in muffin cups, coat liners with cooking spray. Preheat oven to 340 degrees F (170 C). Peel the apples and grade on large mesh .
Separate egg whites from yolks. Whip egg whites to a stiff. To a bowl put all ingredients: ground poppy seed, coconut flour, yolks, ground apples, baking powder, extract and dried cranberry, mix together. Add egg whites and mix gently with a spatula.
Put the dough into muffins form, bake for about 25 minutes. Cool down on the wire rack.
Mix together sugar and water. Decorate muffin, at the top put pecans or cherries.
Enjoy!
Wyglądają przesłodko 🙂 aż szkoda jeść 🙂
Dziękuję 🙂 W smaku są jeszcze lepsze 🙂
Ale urocze! Myślę, że by mi bardzo smakowały 🙂
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Naprawdę warto je upiec:)
Muffinki wychodzą i smakują obłędnie 🙂 Ponieważ puszka masy makowej ma 900g za drugim razem wykorzystałam całość – ciasto wyszło ciut rzadsze ale bez szkody dla muffinków
Bardzo sie ciesze ! Pozdrawiam:)