Keks w formie muffinek? Bezglutenowe mięciutkie babeczki z mnóstwem bakali. Idealna przekąska na piknik.

muffinki-bakaliowe3

Składniki na 15 muffinów:

120 g masła

½ szklanka cukru

3 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

125 g mąki bezglutenowej ( u mnie mieszanka BMM)

1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego

1 łyżeczka wódki

250 g bakali (skórka pomarańczy kandyzowana, wiśnia kandyzowana, orzechy, rodzynki, żurawina)

Lukier:

3 łyżki ciepłej wody

6 łyżek cukru pudru

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka i dalej miksować. Dodać 100 g przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, ekstrakt oraz wódkę.  Z białek ubić sztywną pianę, wymieszać delikatnie z pozostałą masą. Na końcu dodać bakalie wymieszane z pozostałą częścią mąki.

Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Formy na muffinki wyłożone papilotkami wypełniać do ¾ wysokości. Babeczki piec na złoty kolor do suchego patyczka około 25 minut.

Studzić na kratce, po wystudzeniu dekorować lukrem (wymieszana woda z cukrem pudrem).

muffinki-bakaliowe1

English version

Ingredients for 15 muffins:

120 g butter

1/2 cup of sugar

3 eggs

1 tsp baking power

125 g gluten free flour (I use BMM)

1 tsp lemon extract

1 tsp vodka

1 cup died fruit(candied orange peel, candied cherry, nuts, raisins, cranberries)

Frosting:

6 tbsp of icing sugar

3 tbsp of warm water

Put room temperature all ingredients. Put into mixer butter and sugar, mix than add eggs yolks. Add 100 g of sifted flour,baking power, extract and vodka. Beat egg whites stiff, mix gently with the remaining butter mixture. Mix the died friud with the remaining flour add to the dough.

Warm up the oven to 170 degrees C. Forms for the muffins lined muffin cups up to 3/4 height. Bake until golden brown to a dry stick about 25 minutes. After cooling decorate with icing (mix water with icing sugar).

muffinki-bakaliowe2

 

Udostępnij: