Muffinki cukiniowe

Zdrowe i smaczne babeczki z mąki kokosowej oraz cukinii. Wersja bez cukru za to z orzechami i figami.  

Cukinia idealnie komponuje się z mąką kokosową, nadaje jej wilgoci. Muffinki są niezwykle sycące.

Wielbiciele czekolady mogą polać babeczki czekoladą zrobioną z oleju kokosowego.

muffinki-cukiniowe3

Składniki na 12 sztuk:

½ szklanki mąki kokosowej

4 jajka

1 banan

1 ½ szklanki startej na drobno i odcedzonej cukinii

2 łyżki miodu

1 łyżka oleju kokosowego (lekko rozpuszczony)

1 łyżka octu jabłkowego

1 łyżka cynamonu

¾ łyżeczki sody oczyszczonej (bezglutenowej)

kilka posiekanych orzechów oraz suszonych fig

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Formę na muffinki pryskamy tłuszczem w sprayu lub smarujemy olejem kokosowym.

Muffinki można przygotować za pomocą blendera lub po prostu wymieniać składniki w misce za pomocą łopatką.

Blenderem: do wysokiego naczynia dodajemy jajka, miód, ocet, sodę, banana, cynamon oraz olej kokosowy. Miksujemy na jednolitą masę. Przelewamy do miski, dodajemy mąkę kokosową, cukinię oraz orzechy i figi. Mieszamy.

Ręcznie: Banan rozdrabniamy na papkę widelcem, dodajemy jajka, miód, ocet, sodę, cynamon oraz olej kokosowy. Mieszamy, następnie dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy do powstania jednolitej masy.

Foremki napełniamy do ¾ wysokości (muffinki podrosną niewiele). Pieczemy około 40 minut, do zbrązowienia. Pierwsze 10 minut studzimy w formie, następnie na kratce.

Czekoladowa polewa:

1 łyżka oleju kokosowego

1 1/2 łyżka niesłodzonego kakao (bezglutenowego)

1 łyżeczka miodu

Rozpuszczamy olej, dodajemy kakao oraz miód. Mieszamy, odstawiamy na chwilę aby lekko stężało, po czym dekorujemy muffinki.

Smacznego!

muffinki-cukiniowe1

English version

Healthy and tasty muffins with coconut flour and zucchini. Without sugar but with walnuts and figs.

Ingredients for 12 muffins:

½ cup coconut flour

1 ½ shredded and drained zucchini

4 eggs

1 banana

2 tbsp honey

1 tbsp melted coconut oil

1 tbsp apple cider vinegar

1 tbsp cinnamon

¾ tsp baking soda (gluten free)

few chopped nuts and dried figs

Preheat the oven to 350 F (175C). The baking pan for muffins spray fat or grease coconut oil.  Muffins can be prepared by a blender or mixing by spatula in bowl.

If use blender – mix all ingredients and at the end add nuts and figs.

If mix in bowl – mush banana, add all ingredients and mix with spatula.

Cupcake molds fill up to ¾ height. Bake about 40 minutes or until browned. First 10 minutes cold down in molds then on the grid.

Chocolate icing:

1 tbsp coconut oil

1 ½ tbsp. Unsweetened cocoa (gluten free)

1 tsp honey

Melted coconut oil, add cocoa and honey – mix together. Decorate muffins.

Enjoy!

Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.