Muffinki red velvet

Czerwone lekko czekoladowe babeczki z aksamitnym kremem z serka mascarpone. Puszyste i wilgotne bezglutenowe muffinki.

muffinki-red-velvet4

  Składniki na 24 sztuki:

2 ½ szklanki mąki bezglutenowej (użyłam BMM – przepis jest tutaj)

2 łyżki kakao niesłodzonego (bezglutenowego)

1 ½ szklanki cukru (można użyć trzcinowego lub innego zamiennika)

1 szklanka maślanki

1 ½ szklanki oleju

1 łyżeczka soli (opcjonalnie)

2 duże jajka

½ łyżeczki barwnika w żelu lub 2 łyżeczki soku z buraka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 łyżeczki octu

1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej (bezglutenowej)

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z octem oraz sodą oczyszczoną. Oddzielnie ubijamy białka na sztywno, stopniowo dodajemy cukier – powinna powstać lśniąca masa. Do ubitych białek dodajemy olej, przesianą mąkę, barwnik, ekstrakt, sól, kakao, maślankę oraz masę z żółtek. Delikatnie mieszamy.

Piekarnika nagrzewamy do 175 stopni C. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, napełniamy je masą do ¾ wysokości. Muffinki pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka). Studzimy je na kratce.

Serkowa masa

350 g serka mascarpone

150 g śmietanki (30 lub 36%)

2 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubijamy na sztywno, serek mieszamy z cukrem pudrem, następnie delikatnie wszystko łączymy. Masę nakładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Muffinki najlepiej przechowywać w lodówce.

Smacznego!

muffinki-red-velvet2

English version

Red velvet cupcakes with cream of mascarpone. Fluffy and moist gluten-free muffins.

Ingredients for 24 pieces:

2 ½ cups flour gluten-free (I used BMM – the recipe is here)

2 tablespoons Unsweetened cocoa (gluten-free)

1 ½ cups sugar (you can use a cane or other substitute)

1 cup buttermilk

1 ½ cup oil

1 teaspoon salt (optional)

2 large eggs

½ teaspoon of dye in gel

1 teaspoon vanilla extract

2 teaspoons vinegar

1 teaspoon baking soda (gluten-free)

All ingredients should be at room temperature. Separate the egg white from the yolk. Mix the egg yolks with vinegar and baking soda. Separately whip egg white to stiff, gradually add sugar – should there be a shiny mass. To egg white added the oil, flour, dye, extract, salt, cocoa, buttermilk and yolk mass. Stir gently.

Preheat oven to 175 degrees C (350F). Put muffin cups into form, fill it dough to ¾ height. The muffins bake about 20 minutes (for dry stick). We cool down them on the grid.

cheese mass:

350g mascarpone

150 g of cream (30 or 36%)

2 tbsp icing sugar

Whip cream to stiff, mix cream cheese with sugar, then gently combine everything. The mass we put into piping bag and decorate cupcakes. Muffins are best stored in the refrigerator.

Bon Appetit!

muffinki-red-velvet5

muffinki-red-velvet1

Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.