Muffinki wielkanocne
Wiosenne muffinki ozdobione śmietanką, czekoladą oraz słodkimi jajeczkami. Świetny pomysł dla osób, które nie czują się zbyt pewnie w pieczeniu ciast.
Składniki na około 12 – 15 sztuk:
1 1/3 szklanki mąki bezglutenowej
½ szklanki masła roztopionego
1 szklanka mleka lub maślanki
2 jajka
1 szklanka cukru
½ łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
¼ łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
1 szklanka śmietanki (whipping cream)
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/3 tabliczki czekolady
czekoladowe jajeczka do ozdoby
Do miski wkładamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę – mieszamy. Dodajemy masło, mleko, żółtka oraz ekstrakt – wszystko razem łączymy. Oddzielnie ubijamy białka na sztywno.
Pierkarnik nagrzewamy do 350 stopni F (175C). Formę wykładamy papierowymi papilotkami.
Za pomocą dwóch łyżek nakładamy ciasto do każdej z foremek (niecałe ¾ pojemności). Muffinki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 – 18 minut, aż zaczną się lekko rumienić (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy są upieczone w środku).
Muffinki najlepiej studzić na kratce, jednak nie jest to konieczne.
Przygotowujemy krem: żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody, odstawiamy na moment, następnie dodajemy 3 łyżki gorącej wody – mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodajemy przestudzoną żelatynę, miksujemy jeszcze przez chwilę.
Gotową śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego (może być jednorazowy jak na zdjęciu)zakończonego okrągłą końcówką. Śmietanką robimy okręgi, tak aby powstał koszyczek. Następnie do każdego koszyczka z śmietanki nakładamy startej czekolady oraz jajeczka.
Babeczki chłodzimy przed podaniem.
Wesołych Świąt!
Pychota!!! Zrobiłam z maślanka brzoskwiniowa i to był strzał w 10! Może nie wyrosły wielkie, ale są tak puszyste i delikatne, że zaraz się zjedzą! :)))) super przepis