Muffinki z adwokatem
Mięciutkie babeczki waniliowe z kremem śmietankowym i adwokatem. Wielkanocne muffinki z słodkim jajkiem sadzonym.
Przepis na 12 sztuk:
½ szklanki mąki ziemniaczanej
½ szklanki mąki ryżowej
½ szklanki mąki kukurydzianej (lub skrobi kukurydzianej)
100 g masła
¾ szklanki cukru
2 jajka
120 ml mleka (+/-)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotowujemy formę i wykładamy ją papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy jajka, dalej miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy ekstrakt oraz naprzemiennie mąki z mlekiem (ciasto nie powinno być zbyt luźne – możemy dodać mniej mleka).
Połączone gładkie ciasto przekładamy do foremek –wypełniamy je do ¾ wysokości. Babeczki pieczemy około 15 – 20 minut (do suchego patyczka). Upieczone muffinki studzimy na kratce.
Krem:
½ szklanki ajerkoniaku
250 ml śmietanki kremówki (30 %)
3 ½ łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
Do ¼ szklanki wrzątku dodajemy żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy cukier puder i połowę żelatyny. Mieszamy.
Masę śmietankową za pomocą łyżeczki wykładamy na babeczki, starając się po środku zrobić wgłębienie. Pozostałą żelatynę mieszamy z ajerkoniakiem, czekamy aż zacznie lekkotężeć i ponownie za pomocą łyżeczki nakładamy na środek babeczek po porcji ajerkoniaku.
Muffinki zostawiamy na 30 minut w chłodnym miejscu.
English version
Cupcakes with cream and avocaat.
Soft vanilla cupcakes with cram and advocaat. Easter cupcakes with sweet fried egg.
Recipe for 12 pieces:
½ cup potato flour
½ cup rice flour
½ cup corn flour (or cornstarch)
100 g butter
¾ cup sugar
2 eggs
120 ml of milk (+/-)
1 teaspoon vanilla extract
All ingredients should be at room temperature. Prepare the form of muffin cups. Preheat oven to 350 degrees F.
Mix the butter with the sugar until fluffy. Then, gradually add egg, then mixes for connecting the components. Add extract and flour alternately with milk (the dough should not be too loose – you can add less milk).
The combined smooth dough is put into muffin cups – fill it to ¾ height. Muffins bake about 15 – 20 minutes (to dry stick). Baked muffins cool down on a wire rack.
Cream:
½ cup of eggnog (advocaat)
250 ml whipping cream (30%)
3 ½ teaspoon of gelatin
2 tablespoons powered sugar
To ¼ cup boiling water, add gelatin, stir until completely dissolved. Leave it to cool. During this time, mix the cream to stiff, add powdered sugar and half of the gelatin. Mix.
Teaspoon creamy mass applied on the cupcakes, trying to make a recess in the middle. The remaining gelatin mix with egg liqueur, wait until it starts to harden, and then with a spoon applied on the center of the portion of eggnog muffins.
Muffins leave for 30 minutes in a cool place.
Zostaw komentarz