Muffinki z jagodami
Sezon na jagody w pelni. Zapraszam na mieciutkie muffinki przepelnione borowkami. Prosty przepis idealny dla zapracowanych 😉
Skadniki na 12 – 15 muffinkow:
2 ½ szklanki maki bezglutenowej (polecam BMM przepis tutaj)
½ szklanka cukru (polecam cukier kokosowy)
½ szklanka oleju (polecam olej kokosowy)
2 duze jajka
sok wycisniety z 1 cytryny
1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
1 ½ lyzeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
¼ lyzeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
¾ szklanki mleka (moze byc roslinne)
1 ½ szklanki umytych jagod
Lukier:
3 lyzki cukru pudru
2 lyzki wody
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Forme na muffinki wykladamy papierowymi papilotkami.
Make z proszkiem do pieczenia oraz soda przesiewamy, dodajemy sol oraz cukier. Oddzielnie roztrzpujemy jajka, dodajemy olej (jesli uzywamy oleju kokosowego, powinnismy go najpierw rozpuscic), sok z cytryny, ekstrakt waniliowy oraz mleko. Do skladnikow plynnych dodajemy suche mieszamy (mozemy uzyc miksera). Do przygotowanego ciasta dodajemy jagody.
Foremki wypelniamy do ¾ wysokosci. Muffinki pieczemy do zarumienienia okolo 15 – 17 minut. Studzimy w formie przez pierwsze 5 minut nastepnie przenosimy je na kratke.
Wystudzone polewamy za pomoca lyzeczki lukrem, przygotowanym z cukru pudru oraz wody.
Smacznego!
English version
Muffins with blueberries – Quite simple muffins with blueberries. Enjoy this delicious dessert. Gluten free and optional lactose free.
Ingredients for 12 -15 muffins:
2 ½ cups flour gluten-free (I recommend BMM recipe here)
½ cup sugar (I recommend the coconut sugar)
½ cup oil (I recommend the coconut oil)
2 large eggs
juice from 1 lemon
1 teaspoon vanilla extract
1 ½ teaspoon baking powder (gluten-free)
¼ teaspoon baking soda
pinch of salt
¾ cup milk (can be vegetable)
1 ½ cups of washed berries
Frosting:
3 tablespoons granulated sugar
2 tablespoons water
We warm up the oven to 400 degrees F (200C). Into metal sheet for muffins put paper muffin cups.
Flour, baking powder and soda sift, add to it salt and sugar. Separately mix eggs, add oil (if used coconut oil, we should dissolve it first), add also lemon juice, vanilla and milk extract. For liquid ingredients, add the dry mix (we can use a mixer). Into the prepared cake, add berries.
Fill mold to ¾ height. Bake the muffins until golden brown about 15 – 17 minutes. Cool it in the form of the first five minutes.
Cooled muffins decorate with a spoon icing, prepared with powdered sugar and water.
Enjoy!
Zostaw komentarz