Muffinki z kremem
Mięciutkie babeczki z kremem maślano -budyniowym (karpatkowym) ozdobione obficie czekoladą. Magiczne połączenie!
Składniki na około 15 sztuk:
300 g mąki bezglutenowej (polecam mieszankę BMM przepis tutaj)
2 duże jajka
200 ml jogurtu naturalnego lub maślanki
100 g masła
1 ½ łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru trzcinowego
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło miksujemy z cukrem na jasną masę, dodajemy żółtka, jogurt naturalny oraz mąkę z proszkiem. Oddzielnie ubijamy białka, które następnie łączymy delikatnie z masą.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Do papierowych foremek nakładamy masę do ¾ wysokości. Muffinki pieczemy około 20- 25 minut. Powinny być lekko zarumienione z wierzchu, sprawdzamy patyczkiem czy są na pewno upieczone. Studzimy na kratce.
Masa
1 opakowanie budyniu śmietankowego
200 ml mleka
100 g masła
3 łyżki cukru
Dodatkowo
50 g czekolady
Przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu, zmieniając jedynie ilość mleka na 200 ml oraz ilość cukru na 3 łyżki. Przygotowując budyń cały czas mieszamy aby nie utworzyły się grudki. Gotowy budyń całkowicie studzimy. Masło miksujemy na puszystą masę i stopniowo po łyżce dodajemy budyń. Miksujemy aż powstanie jednolita masa.
Gotową masę nakładamy na babeczki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną ale nadal płynną dekorujemy babeczki.
English version
Soft muffins with cream decorated with chocolate. The magical combination!
Ingredients for about 15 muffins:
300 g gluten free flour (recommend a mix od BMM)
2 large eggs
200 ml plain yogurt or buttermilk
100 g butter
1 1/2 tsp baking power
100 g brown sugar
All ingredients should be at room temperature. Sift flour with baking power. Mix butter with sugar until fluffy, add eggs yolks, yogurt and flour with baking power. Separately whisk the eggs whites, than combine gently with the dough.
Preheat the oven to 180 degress C (350F). To paper mold puth the dough into 3/4 height. Bake about 20 -25 minutes, until browned on the top, check stick. Cool.
Cream
1 packet on pudding cream
200 ml of milk
100g butter
3 tbsp of sugar
Extras
50 g of chocolate
Prepare pudding according to directions on package, changing only the amount of milk in 200 ml and sugar. Preparing pudding mix all the time. The finishing pudding completely cool down. Mix the butter, add pudding. Mix 10 minutes.
Ready cream put on the muffins. Melt the chocolate in a water bath and decorate the cupcakes.
Enjoy !
Zostaw komentarz