Muffinki z kremem

Mięciutkie babeczki z kremem maślano -budyniowym (karpatkowym) ozdobione obficie czekoladą. Magiczne połączenie!

muffinki-z-kremem1

Składniki na około 15 sztuk:

300 g mąki bezglutenowej (polecam mieszankę BMM przepis tutaj)

2 duże jajka

200 ml jogurtu naturalnego lub maślanki

100 g masła

1 ½ łyżeczka proszku do pieczenia

100 g cukru trzcinowego

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło miksujemy z cukrem na jasną masę, dodajemy żółtka, jogurt naturalny oraz mąkę z proszkiem. Oddzielnie ubijamy białka, które następnie łączymy delikatnie z masą.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Do papierowych foremek nakładamy masę do ¾ wysokości. Muffinki pieczemy około 20- 25 minut. Powinny być lekko zarumienione z wierzchu, sprawdzamy patyczkiem czy są na pewno upieczone. Studzimy na kratce.

muffinki-z-kremem4

Masa

1 opakowanie budyniu śmietankowego

200 ml mleka

100 g masła

3 łyżki cukru

Dodatkowo

50 g czekolady

Przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu, zmieniając jedynie ilość mleka na 200 ml oraz ilość cukru na 3 łyżki. Przygotowując budyń cały czas mieszamy aby nie utworzyły  się grudki. Gotowy budyń całkowicie studzimy. Masło miksujemy na puszystą masę i stopniowo po łyżce dodajemy budyń. Miksujemy aż powstanie jednolita masa.

Gotową masę nakładamy na babeczki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną ale nadal płynną dekorujemy babeczki.

muffinki-z-kremem3

English version 

Soft muffins with cream decorated with chocolate. The magical combination!

Ingredients for about 15 muffins:

300 g gluten free flour (recommend a mix od BMM)

2 large eggs

200 ml plain yogurt or buttermilk

100 g butter

1 1/2 tsp baking power

100 g brown sugar

All ingredients should be at room temperature. Sift flour with baking power. Mix butter with sugar until fluffy, add eggs yolks, yogurt and flour with baking power. Separately whisk the eggs whites, than combine gently with the dough.

Preheat the oven to 180 degress C (350F). To paper mold puth the dough into 3/4 height. Bake about 20 -25 minutes, until browned on the top, check stick. Cool.

Cream

1 packet on pudding cream

200 ml of milk

100g butter

3 tbsp of sugar

Extras

50 g of chocolate

Prepare pudding according to directions on package, changing only the amount of milk in 200 ml and sugar. Preparing pudding mix all the time. The finishing pudding completely cool down. Mix the butter, add pudding. Mix 10 minutes.

Ready cream put on the muffins. Melt the chocolate in a water bath and decorate the cupcakes.

Enjoy !

Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.