Muffiny intensywnie czekoladowe
Najprostsze muffiny do zrobienia w dwa kwadranse. Polecane dla każdego czekoladowego łasucha.
Przepis na 12 porcji:
- 200 g mąki bezglutenowej (polecam mieszankę BMM przepis tutaj)
- 2 ½ łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g czekoladowych groszków (chipsów)
- 2 jajka
- 250 ml jogurtu naturalnego lub maślanki
- 150 g cukru trzcinowego
- 80 g masła lub margaryny
– wszystkie składniki powinny być bezglutenowe –
Na początku przygotowań rozpuszczamy masło (w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce). Kakao mieszamy z mąką oraz proszkiem do pieczenia , przesiewamy. W oddzielnym naczyniu trzepaczką łączymy wszystkie mokre składniki. Następnie łączymy składniki suche z mokrymi, nie muszą być dokładnie wymieszane. Na końcu dodajemy chipsy czekoladowe. Ciasto nakładamy do ¾ wysokości foremek na muffinki.
Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C przez 20 – 25 minut ( do suchego patyczka). Studzimy na kratce.
Gwizdki zrobiłam z masy cukrowej (przepis wkrótce na stronie) i przylepiłam je za pomocą lukru (cukru z wodą).
Zostaw komentarz