Muffiny intensywnie czekoladowe

Najprostsze muffiny do zrobienia w dwa kwadranse. Polecane dla każdego czekoladowego łasucha.

muffiny-czekoladowe

 

Przepis na 12 porcji:

  • 200 g  mąki bezglutenowej (polecam mieszankę BMM przepis tutaj)
  • 2 ½ łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g czekoladowych groszków (chipsów)
  • 2 jajka
  • 250 ml jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 80 g masła lub margaryny

– wszystkie składniki powinny być bezglutenowe –

Na początku przygotowań rozpuszczamy masło (w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce). Kakao mieszamy z mąką oraz proszkiem do pieczenia , przesiewamy. W oddzielnym naczyniu trzepaczką łączymy wszystkie mokre składniki. Następnie łączymy składniki suche z mokrymi, nie muszą być dokładnie wymieszane. Na końcu dodajemy chipsy czekoladowe. Ciasto nakładamy do ¾ wysokości foremek na muffinki.

Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C  przez 20 – 25 minut ( do suchego patyczka). Studzimy na kratce.

Gwizdki zrobiłam z masy cukrowej (przepis wkrótce na stronie) i przylepiłam je za pomocą lukru (cukru z wodą).

muffiny-czekoladowe2

muffiny-czekoladowe

Udostępnij: