Muffiny – przepis podstawowy
Ciasto ucierane nabiera niebanalnego wyglądu po upieczeniu w foremkach z kolorowymi papilotkami. Dzieci je uwielbiają.
Przepis na 18 sztuk:
- 200 g masła lub margaryny
- 200 g cukru trzcinowego
- 4 jajka
- 2 szklanki BMM lub innej mąki bezglutenowej
- 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml mleka (może być maślanka lub jogurt naturalny)
- ulubiony ekstrakt
- ulubione dodatki (orzechy, migdały, M&M, żurawina, rodzynki)
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło rozpuszczamy (można w mikrofalówce) i lekko studzimy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy i łączymy z pozostałymi sypkimi produktami. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę następnie dodajemy pozostałe mokre dodatki zamiennie z sypkimi. Szybko łączymy, na końcu dodajemy ulubione dodatki. Papilotki napełniamy do wysokości 3/4.
Muffiny pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 25 minut (do suchego patyczka). Następnie pozostawiamy babeczki na kilka minut w foremkach, po czym studzimy na kratce.
Po wystudzeniu możemy dowolnie dekorować nasze muffiny. Babeczki możemy polać czekoladą lub dodać ulubione dodatki.
Zostaw komentarz