Muffiny – przepis podstawowy

Ciasto ucierane nabiera niebanalnego wyglądu po upieczeniu w foremkach z kolorowymi papilotkami. Dzieci je uwielbiają.

 

muffiny-przepis

 

Przepis na 18 sztuk:

  • 200 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 2 szklanki BMM lub innej mąki bezglutenowej
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka (może być maślanka lub jogurt naturalny)
  • ulubiony ekstrakt
  • ulubione dodatki (orzechy, migdały, M&M, żurawina, rodzynki)

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło rozpuszczamy (można w mikrofalówce) i lekko studzimy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy i łączymy z pozostałymi sypkimi produktami. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę następnie dodajemy pozostałe mokre dodatki zamiennie z sypkimi. Szybko łączymy, na końcu dodajemy ulubione dodatki. Papilotki napełniamy do wysokości 3/4.

Muffiny pieczemy w nagrzanym do 180  stopni C piekarniku przez około 25 minut (do suchego patyczka). Następnie pozostawiamy babeczki na kilka minut w foremkach, po czym studzimy na kratce.

Po wystudzeniu możemy dowolnie dekorować nasze muffiny. Babeczki możemy polać czekoladą lub dodać ulubione dodatki.

 

muffiny-przepis1

Udostępnij: