Murzynek bez mąki z jeżynami

Kakaowe ciasto z ciecierzycy bez mąki co czyni je bezglutenowym, bez dodatku nabiału z pysznymi jeżynami.

murzynek-bez-maki-z-jezynami1

Składniki na mniejszą okrągłą formę:

400 g ciecierzycy*

3 jajka

¾ szklanki cukru trzcinowego

½ łyżeczka sody (bezglutenowej)

1 łyżka oleju kokosowego

2 łyżki kakao niesłodzonego (bezglutenowego)

2 łyżki soku z cytryny

300 g jeżyn

*z puszki lub suszonej moczonej przez noc w wodzie (następnie ugotowana na miękko)

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielamy od żółtek. Do miski dodajemy żółtka, ciecierzycę, sodę, cukier, olej kokosowy, kakao oraz sok z cytryny. Wszystko razem blendujemy na gładką masę. Oddzielnie ubijamy białka na sztywną pianę.

W tym czasie włączamy piekarnik na 175 stopni C, formę wykładamy papierem do pieczenia. Ubitą pianę mieszamy powoli z pozostałą masą. Na końcu dodajemy jeżyny, ponownie delikatnie mieszamy i całość przekładamy do formy. Ciasto pieczemy około 40 minut. Studzimy w formie. Ciasto smakuje pysznie z dodatkiem kokosowej śmietanki (jeśli jadamy nabiał może to być ubita słodka śmietana).

Smacznego!

murzynek-bez-maki-z-jezynami

English version

Cocoa cake with chickpeas and delicious blackberries (gluten and dairy free)

Ingredients for a smaller circular form:

400 g chickpeas *

3 eggs

¾ cup brown sugar

½ teaspoon baking soda (gluten-free)

1 tbsp coconut oil

2 tablespoons unsweetened cocoa (gluten-free)

2 tablespoons lemon juice

300g blackberries

* canned or dried soaked overnight in water

All ingredients should be at room temperature.We separate the egg white from the yolk. In a bowl, add egg yolks, chickpeas, baking soda, sugar, coconut oil, cocoa and lemon juice. All together, we mix until smooth. Separately Whip egg whites to stiff.  Add to bowl and mix slowly.

During this time, we turn on the oven to 175 degrees C (350F), the mold lined with paper baking. At the end add the blackberries, stir gently and the whole put into a mold. Cake bake about 40 minutes. Cool it in the form. Cake tastes deliciously with the addition of coconut cream (if eat dairy products can use whipped sweet cream).

Udostępnij: