Murzynek cukiniowy

Przeglądałam ostatnio blogi kulinarne i wpadło mi w oko piękne, puszyste ciasto zwane popularnie murzynkiem.

Nabrałam na nie takiej ochoty, że spędziłam część niedzielnego popołudnia w kuchni! Brakowało mi niejednego składnika, więc postanowiłam trochę poimprowizować i wykorzystać produkty, które mam. Była to czysta przyjemność, coś jak układanie puzzli.

W taki właśnie sposób powstał przepis na czekoladowe babeczki bez nabiału na bazie oleju kokosowego i mleka roślinnego, z dodatkiem cukinii, dzięki której wypieki zachowały dłużej wilgotność i świeżość. Dodałam również gorzką czekoladę, która może zastąpić kakao. Na koniec trochę cynamonu i bakalie, dużo bakalii.

  Składniki na 12 muffinów:

2 szklanki mąki (u mnie bezglutenowa mieszanka mąki ryżowej, ziemniaczanej i z tapioki)

1 mniejsza cukinia

2 jajka

1/2 szklanki mleka (u mnie z orzechów nerkowca)

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

50 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady

3 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego z czekoladą)

1 łyżeczka cynamonu

2/3 szklanki cukru brązowego (u mnie kokosowy)

3/4 szklanki bakalii (posiekane orzechy nerkowca, migdały, rodzynki, żurawina)

 

Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady lub 3 łyżki gorzkiego kakao plus 2 łyżki oleju kokosowego (oba składniki wystarczy połączyć podgrzewając w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej)

Do babeczek użyłam pergaminowych foremek, które są dostępne niemal w każdym sklepie. Piekarnik rozgrzewamy do 360 st. F (180 st. C). Cukinie myjemy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Jajka ubijamy z cukrem przez 5 minut. Czekoladę z olejem kokosowym łączymy z mlekiem, następnie wlewamy do jajek, dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Delikatnie mieszamy, na końcu masę łączymy z cukinią oraz bakaliami.

Ciasto przekładamy do foremek (tak jak na zdjęciu). W przypadku tego rodzaju papilotek nie musimy się bać, że ciasto nam wypłynie. Babeczki pieczemy około 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka. Po całkowitym wystudzeniu, dekorujemy je czekoladą. Wkładamy do chłodnego miejsca na 15 minut i delektujemy się pysznościami!

 
Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.